България и Китай подписаха Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ от нашата страна за азиатската, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Има ли опасност родният мед да изгуби европейския пазар?

Подписването на документа се случи по време на официалното посещение у нас на зам.-министъра на Генералната митническа администрация на Китай г-н Ли Гуо и водената от него делегация.

От българска страна своя подпис положи зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов. Този протокол е стъпка от цялостната процедура по договаряне на условията за износ на български пчелен мед за Китай.

Предстои българската страна да предостави на китайската списъци с предприятия за преработка на пчелен мед, които отговарят на определените изисквания, както и договарянето на образец на сертификат.

Важно условие е преработвателните предприятия, който искат да извършват износ на мед за Китай, да са регистрирани от китайската страна.
 
С протокола България се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху тези предприятия, за да гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт.

Китайската делегация посети също българско предприятие за производство на млечни продукти и Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология към БАБХ.