В южните покрайнини на Ежоу, град в централната китайска провинция Хубей, може да видите гигантска сграда, която гледа към главния път. Тя само на пръв поглед изглежда като жилищна. Не е и за офис служители. Със своите 26 етажа това е най-голямата свинеферма в една сграда в света. Нейният капацитет за клане е 1,2 милиона прасета годишно, пише The Guardian.

Европа предвижда 53,6 милиарда евро за фермерите догодина

26-етажната ферма е отговорът на Китай на нарастващия апетит за свинско месо - най-популярният животински протеин в страната. Грандиозна като небостъргач, тя започна работа през октомври с първите си 3700 свине майки. Компанията, която стои зад проекта, е Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming.

Zhongxin Kaiwei е нов играч в сектора на свиневъдството. Компанията започва като инвеститор в цимент с множество циментови фабрики в провинции като Хубей и Хенан. Един от тях, Hubei Xinshiji Cement, се намира непосредствено до новата свинеферма.
 
Компанията обяви, че първоначално е планирала да инвестира в производство на готови за готвене храни. След спад в циментовата и строителната индустрия в Китай обаче, променя решението си.

Модерното земеделие е обещаващ сектор и възможност да се използват собствени строителни материали за изграждането на свинефермата, каза Джин Лин, генерален мениджър на Zhongxin Kaiwei.

От официалния сайт на компанията става ясно, че свинефермата се състои от две сгради, които имат идентичен вид. Когато работят на пълен капацитет, те ще осигурят обща площ от 800 000 кв. м пространство за 650 000 животни.

Фермата, която струва 473 млн. британски лири, разполага с модерна система за контролиране на температурата и вентилация. Животните се хранят с помощта на 30 000 автоматизирани зони с едно натискане на бутон от централната контрола зала.

По проект отпадъците от свинете се преработват и използват за генериране на биогаз, който може да се използва за производство на електроенергия и затопляне на водата във фермата.

Колкото до служителите, те преминават през няколко етапа на дезинфекция и тестове, преди да започнат работа.
Фермер на около 50 години, който живее в селото от другата страна на пътя от фермата, се притеснява от близостта й. Според него може да възникне проблем с миризмата, когато тя заработи на 100%.

„Преди около 30 години, когато отглеждах прасета, имахме само две или три в кочината в задния двор. Чувал съм, че прасетата, отглеждани в тези ферми, могат да бъдат готови за продажба след няколко месеца, а навремето щеше да ни отнеме около година, за да отгледаме едно. :исля, че с напредването на технологиите това ще бъде тенденцията в бъдеще“, казва той.

След като загуби около 100 млн. прасета заради Африканската чума по свинете в периода между 2018 и 2020 г., Китай се опитва да подобри производството на свинско месо. Страната консумира около половината от свинското месо, произвеждано в глобален мащаб.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

България бие останалите страни членки по ръст в стойността на агропродукцията

Животновъдите редуцират млечните стада

Животновъди, вижте по кои екосхеми ще може да получите подпомагане