През 2019 г. харбинската корпорация „Дунцзин“ ще вземе под аренда от Русия 200 000 хектара обработваема земя. За последните две години компанията е взела под аренда за 49 години 120 000 ха в Хабаровск, пише zol.ru.

САЩ внася половината соя в ЕС

На обработваемата земя се отглежда соя, която след това се изпраща в китайската провинция Хейлунцзян. Както съобщава информационна агенция „Партньори“, неотдавна „Дунцзин“ приключи прибирането на реколтата на соевите бобчета, отглеждани на територията в Хабаровск върху площ от 30 000 ха. В момента 80 000 ха реколта се доставя на етапи в Китай.

Според изданието по-голямата част от 120 000 ха земеделски земи е стояла необработвана между 20 и 50 години. Корпорацията „Дунцзин“ вече е доставила на място 270 комплекта едра земеделска техника, снабдена със съвременно оборудване – като спътниково позициониране, автопилот и др.

В същото време компанията осигурява техническа подготовка на местните фермерски работници. По този начин всеки работник ще управлява почти по 700 ха земеделска земя и ще се повиши нивото на местното производство на земеделска продукция.