Музиката, вкусната храна, наградите, богатата съпътстваща програма и усмихнатите лица на посетителите в слънчев Пловдив – това видяхме за поредна година по време на международното изложение АГРА. Но АГРА е много повече – време за сверяване на часовника със световните тенденции; място за приятелски срещи и добри сделки; поле за изява на иноваторите в земеделието, храните и напитките; възможност да покажем какво можем и какво имаме, да заявим своето присъствие на пазара, но и на световната агро-сцена.

С 580 изложители от 16 държави и тази година АГРА 2024 привлече над 52 000 посетители. Акцент в изложението беше посещението на Европейската асоциация за земеделска техника СЕМА, осъществено по покана на Асоциация Агротех – съорганизатор на изложението. Официалната визита бе признание за значимостта на АГРА като една от водещите земеделски прояви в Източна Европа и на Балканите, както и за усилията на Агротех в посока изграждане на международна партньорска мрежа от организации със сходна мисия и цели.

QuantiFarm – оценка на влиянието на дигиталните технологии в земеделието
Изключително интересна беше презентацията на СЕМА, посветена на проекта QuantiFarm. Тази мащабна инициатива има за цел да оцени въздействието на дигиталните технологии върху земеделското производство „байт по байт“, т.е. на различните нива от тяхното приложение. 32 организации от 20 държави, сред които фермерски и съветнически организации и бизнеси, научни институти и университети, цифрови иновационни хъбове, доставчици и производители на техника, технологични компании и политици, обединяват усилия в 30 различни опитни полета в региони с разнообразни биогеографски характеристики.

Важно за QuantiFarm:
- Фокус върху стопанствата - позволява тестване в реални условия
- 30 тестови случая в 10 биогеографски региона на 20 държави – оценка на разходите, ползите и приноса към устойчивостта в 7 различни агро-бранша
- Инструменти ОТ фермери и агроконсултанти ЗА фермери и агроконсултанти: Координирано от GAIA и общо 12 партньора, представляващи фермери и съветници, включително Copa Cogeca, Confagricoltura & EUFRAS.
- 100 нови дигитални решения, достъпни чрез QuantiFarm Toolkit
- 4000 фермера с достъп до иновативни съветнически услуги

Не просто изложение
Въпреки трудните времена за фермерите у нас и в Европа, АГРА за пореден път показа, че е един добър повод за тях да се откъснат от грижите и да погледнат напред, планирайки своя бизнес на база на видяното и чутото по време на изложението. Богатата съпътстваща програма на форума доведе в Пловдив експерти с разнообразен профил, които споделиха своя опит и най-новото от света на технологиите, политиката и пазара в агро-сектора.

Форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“
Заместник-председателят на „Агротех“, Калоян Куманов, използва сцената на Форум Фермата, за да разкаже повече за иновациите и тенденциите при земеделската техника. Според него технологиите са начинът за подобряване на имиджа и атрактивността на агросектора сред младите хора. Той изтъкна многобройните предимства на навлизането на изкуствения интелект, с чиято помощ например се намалява използването на пестициди. Автономните машини и дроновете също са неотменим тренд в сектора. 

Планове за бъдещето
За изданието на АГРА през 2025 г. организаторите и техните партньори от Асоциация Агротех, очакват още по-засилено международно участие, благодарение на партньорствата с организации като европейската СЕМА, италианската FEDERUNACOMA и други партньори. Разбира се акцентът отново ще бъде върху българските производители и бизнес, които, преминавайки през различни препятствия, неминуемо стават още по-силни и иновативни.