Външните министри на Украйна и Хърватия се споразумяха за възможността хърватските пристанища на Дунав и Адриатическо море да се използват за износ на украинско зърно.

Това потвърдиха и украинският външен министър Дмитро Кулеба, и хърватският му колега Гордан Гърлич Радман, цитиран от загребския канал на N1, по време на посещение в Хостомел, пише Дневник. 

Обявлението следва отказа на Русия от сключената с посредничеството на ООН черноморска сделка за зърно този месец. Откакто Москва се изтегли от сделката, Киев търси алтернативни маршрути за износ на продукцията си.

Външното министерство заяви, че са унищожени около 180 хил. тона зърно за девет дни руски удари по черноморски пристанища - ефективна блокада срещу страната. Повредени са 26 обекта от пристанищната инфраструктура.

В момента Украйна разчита на сухопътни маршрути за износ през Европейския съюз, както и на алтернативен маршрут през река Дунав. Русия атакува инфраструктура и по пристанищния град Рени; от другата страна на реката е румънска територия.

"Сега ще работим над определянето на възможно най-ефективни маршрути към тези пристанища и максимално да се възползваме от тази възможност", казва Кулеба. "В контекста на възможната световна продоволствена криза Хърватия предостави на разположение пристанищата си за износ на украинско зърно и ще продължи да го прави", по думите на Гърлич Радман.