Няколко месеца предишният екип на Министерството на земеделието се хвалеше с плановете си за 250% увеличаване на поливния процес чрез милионите по Плана за възстановяване. Оказва се обаче, че точно тези 250% са уплашили Европейската комисия.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

На няколко пъти настоящото служебно ръководство коментира, че още в края на миналата година заложените параметри при изпращането на черновата са били върнати от Европейската комисия с конкретни указания. 

„Направена е грешка относно модернизацията, като в Плана се казва, че поливният процес ще се увеличи с 250%, което е стреснало евродепутатите. При намаляващите водни ресурси едно такова разхищение не се толерира“, анализира земеделският министър Христо Бозуков за Bloomberg TV. 

По думите му обаче все още има шанс поливните системи да бъдат подпомогнати по Плана за възстановяване, но на по-късен етап и с нисколихвени заеми, а не грантове.

„В предишния проект на плана са използвани невъзвръщаеми средства в рамките на 6,3 млрд. евро, но механизмът за възстановяване и устойчивост позволява още едни средства, които са заеми в размер на 4 млрд. евро. Много от държавите членки на ЕС са се възползвали от тази възможност, тъй като заемите са нисколихвени и за дълъг период“, обясни ресорният министър.

Христо Бозуков: Държавата е 100% собственик на „Напоителни системи“ и е време наистина да подходи собственически. 

Той за пореден път посочи, че в момента поливното ни земеделие е архаично и неефективно. Друг фактор, който може да намали негативните ефекти от климатичните промени е използването на сухоустойчиви сортове.

„През последните години се наблюдава едно увеличение на нашите производители за закупуване на чужди сортове, които не са адаптирани към нашите почвено-климатични условия“, убеден е Бозуков.