Специално устройство, монтирано на комбайна, ще регистрира количеството прибрана реколта и обработените площи, а също така при необходимост ще блокира работата на земеделската техника, предвиждат властите в Украйна.

Анализ: Добруджанци дават повече пари за земеделски машини

Поставянето на новата техника се предвижда в проект на Министерство на развитието на икономиката, търговията и селското стопанство, Геокадастъра и Данъчната служба на Украйна, пише glavcom.ua.

Проектът за контрол е дело на министерството и по план 100% от агротехниката, използвана за прибиране на реколтата, ще бъде снабдена с устройството, подобно на касовите апарати. Той е реализиран посредством партньорството на властите с частна компания, която разработва съответното оборудване и ще получи ексклузивни права върху бъдещото му сервизно обслужване.

Според договорката възнаграждението за сервизно обслужване възлиза на 1 долар за всеки събран тон реколта, което предвид мащабите на отрасъла в Украйна само за зърнените култури ще се изразява в 70 млн. долара.

Софтуерът ще регистрира количеството на събраната реколта от всеки комбайн и размера на площта, която реално е обработена. Това ще даде възможност на властите да сравнят данните за продукцията, които производителите заявяват, и платените данъци за нея.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

В случай на прибиране на реколтата с комбайн, който не е снабден с т. нар. регистратор, ще се търси отговорност.

Фермерите в Украйна ще трябва да подават на контролиращите органи доклади за засетите площи и културата, която отглеждат. При установяване на разминаване в информацията работата на комбайните ще бъде блокирана.

На теория проектът има за цел да се бори със сивия сектор в зърнопроизводството. Фактически обаче той ще гарантира само свръхпечалбите на участниците в него, казват критици на проекта. Последният бе замислен още от предишното правителство на страната. Имаше прогнози, че той няма да бъде приведен в действие, но в крайна сметка стартирането му е планирано за периода юли-октомври тази година.

Засега в Украйна отсъства реална статистика на обема на реколтата и състоянието на посевите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Даниел Минев: Ще се правят инвестиции в нова и високоефективна техника

Когато джобът е поизтънял: Трактори със средна мощност

Селско стопанство 4.0: Какво ще стане със земеделската техника в бъдеще?