Отменена е заповедта на областния управител на Хасково, с която през 2023 г. фирмата "Евролаб 2011" е изгонена от държавни сгради на граничния пункт "Капитан Андреево", съобщава bird.bg. Това става с решение на Административен съд -София град, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


Съдът уважава молбата на фирмата да се върне в пет от шестте сгради. Забранено е само ползването на сграда, предназначена за проверка на стоки, съдържащи животински продукти, които не са за човешка консумация. Според констатациите обаче в тази сграда е извършвана търговска дейност на наемателя и от други юридически лица - касово обслужване на клиентите на тези фирми.

Държавните имоти са получени от "Евролаб 2011" по силата на договор за наем с Агенцията по безопасност на храните, който беше подписан от тогавашния зам.-директор на хранителната агенция Николай Роснев,  въпреки забрана от земеделския министър в кабинета "Петков". Роснев беше освободен през април 2022 година. На 19 май същата година държавата пое фитосанитарния контрол. 

Четете още: Съкращават на 6 часа времето за химически анализ на плодове и зеленчуци на границата

 

Помещенията са за лаборатория за извършване на фитосанитарния контрол на границата с Турция. Преди малко повече от месец премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев откриха на ГКПП „Капитан Андреево“ нова държавна лаборатория, която прави анализи на храните, внасяни в страната. Тя спестява много време на вносителите, които преди това чакаха анализите да се направят в София. 
Товаро-разтоварните дейности обаче се изпълняват от 6 частни фирми, които са избрани с конкурс. 

Агенцията по храните направи опит да развали договора за наем като заведе дела срещу "Евролаб 2011". 

Управител на "Евролаб" е Васил Димитров, който преди това е бил служител на "Интерпред Евролоджистик" –предишният дългогодишен наемател на помещенията. 

Проверка на Bird вече е проследявала връзките на "Евролаб". В поредицата от свързани компании излизат имената на Христофорос Аманатидис-Таки, приближеният до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързаният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков.

По-късно от Агенцията по храните съобщиха, че БАБХ ще обжалва решението на Административен съд - София град, с което се отменя заповедта на областния управител на Хасково от месец февруари 2023 г. С въпросната заповед фирмата „Евролаб 2011“ беше задължена да освободи държавни помещения на
ГКПП „Капитан Андреево“.

Агенцията по храните не е основна страна по делото за действията на областния управител, но въпреки това ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес.

От агенцията припомниха, че БАБХ е отхвърлила искането на „Евролаб 2011“ за достъп до стратегически важни зони и няма да позволи на
споменатата фирма повторно да получи такъв.

Решението на съда не променя създадената организация на ГКПП „Капитан Андреево“. Агенцията продължава да извършва всички дейности по осъществяване на официалния граничен контрол от нейната компетентност, включително и лабораторните изследвания на внасяните храни и стоки.