Само в лаборатории на Българската агенция за безопасност на храните ще се извършва фитосанитарния контрол на територията на граничните контролно – пропусквателните пунктове. По този начин на практика се забранява дейността на частните лаборатории на ГКПП. 

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Това предвиждат промените в Закона за управление на агрохранителната верига, внесен от група народни представители през април. Според вносителите с промените се цели „профилактика“ на възможността частни субекти да изграждат в бъдеще лаборатории на границата. 

През миналата година две от сградите на БАБХ в район на ГКПП „Капитан Андреево“ бяха определени за стратегически обекти от значение за националната сигурност с постановление на МС . При тази ситуация е недопустимо граничният фитосанитарен контрол да бъде предоставен на подизпълнители, които да осъществяват функции, свързани с националната сигурност, казват вносителите. 

Скандалът с с фитосанирния контрол на границата с Турция, който се правеше 10 години от частна компания и последвалите съдебни разправии е основната причина за промяна в законодателството. 

Законопроектът ще предотврати изграждането частни лаборатории на 8-те ГКПП на страната с трети страни и не води до промяна в сегашната ситуация, при която пробите се правят от лаборатория на хранителната агенция в София. 

„Спекулирането с темата за граничния контрол трябва да приключи. С тази поправка не се засяга интересът на частните лаборатории. Предвидено е само на контролно-пропусквателните пунктове да не може да се изгражда частна лаборатория“, уточни проф. Христо Даскалов, бивш изпълнителен директор на БАБХ., който е един от вносителите на законопроекта.

Според него не се цели ощетяване на никого, а да се запази обществения интерес максимално. Освен това управлението на служебните правителства почти е занулило усилията за създаване на лаборатория на границата с Турция. Все пак последния временен кабинет е обявил обществена поръчка за оборудване, без да се променя нито дума от текста на предходния конкурс, който беше анулиран, стана ясно от думите му.

При сегашната ситуация и добро стечение на обстоятелствата може до 6-8 месеца да имаме функционираща държавна лаборатория, разположена на ГКПП "Капитан Андреево", която да изследва минимум 100 проби на денонощие. Според регламентите на ЕС не се изследват всички контролирани камиони, около 20% е необходимия обем проби.

В хода на дискусията стана ясно, че аграрното министерство има намерение да се изградят още две допълнителни лаборатории – една в Южна България и една в северната част на страната, които да работят не само за нуждите на граничния контрол

Законопроектът беше приет на първо четене и подлежи на нотификация, която ще отнеме поне 6 месеца. 

Предстои на следващото заседание ще бъде поканен изпълнителният директор на БАБХ, за да сподели на каква фаза е работата по откриването на новата лаборатория, за която има осигурени помещения на най-големия граничен пункт с Турция, както и се очаква необходимото оборудване.