Украински съд издаде заповед за арест на министъра на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски по обвинения за незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара, предаде Ройтерс.

Националното антикорупционно бюро на Украйна повдигна обвинения срещу участници в корупционна схема, ръководена от действащ министър, в резултат на която длъжностното лице е присвоило държавна земя с обща площ 2493 хектара.
Името на Солски не се споменава конкретно, но в съобщението е посочено, че става дума за бивш председател на аграрната комисия във Върховната рада (парламента). Солски заемаше този пост, преди през март 2022 г. да стане министър на аграрната политика, съобщават международните медии. 

Съдът определи гаранция от 75,7 милиона гривни (1,9 милиона долара).

Солски подаде оставка вчера, но докато украинският парламент не я приеме, се води на поста, отбелязва Ройтерс, като посочва, че това е първият министър при президента на Украйна Володимир Зеленски, за когото е известно, че е заподозрян в корупция.

Съдът се произнесе, че министърът ще остане в предварителния арест до 24 юни. Прокурори са обявили на изслушване в съда вчера, че обвиненията срещу него са наказуеми със затвор до 12 години. Ройтерс прави уговорката, че към момента обвиняемият не е бил открит за коментар.

44-годишният Солски попадна в центъра на вниманието покрай усилията на Украйна да задържи темповете на зърнения си износ след руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г., при която бяха блокирани черноморските коридори, обработваеми земи бяха осеяни с мини, а селски стопанства - окупирани, припомня Ройтерс.

По-късно стана ясно, че Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция. 

"Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

Според прокурори, обвиненията срещу него са наказуеми със затвор до 12 години.