По българските гранични пунктове само държавни лаборатории ще могат да осъществяват контрола на вноса на храни в Европейския съюз и тази дейност няма да може да се възлага на частни компании. Това приеха депутатите на първо четене.

Следим темата ТУК

Целта на законопроекта е да се ограничи възможността по външните граници на ЕС нови частни субекти да приватизират дейността по лабораторните анализи, подобно на фирмата "Евролаб 2011", действала на пункта "Капитан Андреево" и поставяла сигурността в страната и в целия ЕС в опасност, се казва в доклада на Комисията по земеделието и храните, която е водеща за законопроекта.

При управлението на кабинета "Петков" избухна скандал, от който се разбра, че преди десет години държавата е предоставила монопола върху тази дейност на частна компания, губейки по около 200 млн. лева годишно от приходи, припомня Дневник. 
Граничните пунктове са обекти на националната сигурност и осъществяването на този контрол от частни лица е порочна практика, смятат вносителите.

Те се мотивират и с това, че частните акредитирани лаборатории могат да действат извън граничните пунктове, а и в момента граничният фитосанитарен контрол се осъществява единствено от БАБХ.