Областните дирекции „Земеделие“ (ОДЗ) започнаха да публикуват на своите интернет страници призиви към земеделските производители да използват електронните услуги за регистрация и заявяване на финансова подкрепа по Кампания 2020.

Десислава Танева: Ето как ще се изпълнява графикът за плащанията

Регионалните структури на Министерството на земеделието посочват и конкретни телефони, на които фермерите могат да се регистрират само с едно обаждане, без да е необходимо да посещават офиса на ОДЗ, докато трае извънредното положение срещу разпространението на коронавируса.

Министърът на земеделието Десислава Танева в интервю за бТВ призова земеделските производители да се възползват максимално от електронните услуги, които се предоставят в системата на министерството и на  Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) - Разплащателна агенция (РА).

Десислава Танева: „Регистрация може да направите и по телефона – мейл, който да дадете, само да заявите, че искате да сте регистрирани. Ние ще го направим все едно дистанционно, а във времето напред, когато искате, вие можете да дойдете да коригирате анкетната си карта. Ние ще го направим с базата данни във ВетИС и в Модула за правни основания, който имаме.“

Срокът за подаване на заявления без санкции остава непроменен - 15 май тази година. Министър Танева не очаква проблеми със спазването му, тъй като за новата кампания вече са регистрирани малко над 55 хиляди земеделски стопани или около две трети от фермерите, които обикновено кандидатстват.

Десислава Танева подчерта, че социалната изолация засега е единствената сигурна мярка срещу разпространението на коронавируса.

Министерството на земеделието публикува на своята интернет страница следния призив:

Във връзка с Кампания „Директни плащания 2020“ с цел подобряване на административното обслужване на земеделските стопани и избягване концентрацията на много хора на едно място в затворени помещения, предвид епидемиологичната обстановка в страната Ви молим, всеки който има техническа и физическа възможност да ползва електронните услуги, които предоставя Разплащателна агенция - Държавен фонд „Земеделие“ при попълване на заявления за подпомагане да се възползва от възможността за обработка по електронен път.

За всички земеделски производители, които нямат възможност да попълнят заявленията си за подпомагане дистанционно, ще бъде изготвен график за подаване на заявленията в съответната общинска служба по земеделие.

Приканваме земеделските стопани към стриктно спазване на графиците, които ще бъдат оповестени в общинските служби по земеделие (ОСЗ) и публикувани на страницата на Областната дирекция „Земеделие“ (ОДЗ).

Желание за включване в график може да заявите по електронна поща или по телефон. На сайта на всяка ОДЗ ще откриете телефон и електронна поща за контакт. Областните и Общинските служби „Земеделие“ в страната ще продължат да работят с граждани, спазвайки мерките за дезинфекция и препоръките на здравните власти.

Както Агри.БГ писа, Европейската комисия даде възможност на държавите членки по своя преценка да удължат с един месец срока за подаване на заявления тази пролет - до 15 юни, във връзка с извънредната ситуация в целия ЕС, предизвиката от разпространението на коронавируса.