Рестриктивните мерки заради разпространението на коронавируса със сигурност създават трудности в работата на животновъдните стопанства.

Криза: Ще отпадне ли държавната помощ за свиневъдите?

Агри.БГ потърси за коментар представители на овцевъдите и биволовъдите, за да разбере от какво естество са техните притеснения.

Едно от опасенията на родните животновъди е, че ще имат затруднения във взаимодействието с администрацията. 

„В момента тече подаването на заявления за директни плащания за Кампания 2020. Това са и периоди на проверки по линия на схемите за обвързано подпомагане на животните под селекционен контрол“, обясни ситуацията Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Рутинните проверките на място, обявени от БАБХ, също притесняват фермерите.

„Сега се водят разговори с МЗХГ на този етап тези проверки да спрат, тъй като не е удачно във фермите да се контактува със странични хора. Ако някой от работниците се окаже положителен за коронавируса и целият персонал се сложи под карантина, това може да доведе до фалит. Все пак става дума за жива стока, която трябва да се обслужва денонощно“, коментира Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите в България.

Затова животновъди призовават на този етап проверките в стопанствата да бъдат отложени.

„Все пак не е толкова спешно. Това са рутинни проверки във връзка с виртуалните стада. Отлагане с до 1 месец няма да даде кой знае какво отражение при положение, че на много места все още дори не са подадени заявленията“, допълни Степанчева. 

НОКА: „Нашето притеснение е, че тази криза с коронавируса ще бъде дълга – поне една година.“

Друг страх на стопаните е свързан с търговията с животни, месо, мляко, особено по отношение на износа, защото се затварят граници.

„Тази истерия може да доведе до рязко спиране на потреблението на някои продукти. Особено за овчето сирене, което е доста чувствителен сегмент на пазара. Освен това наближава Великден. Вероятно хората няма да се събират масово, което ще доведе до рязък спад на консумацията на месо“, предполага Караколев.

Не на последно място е опасението дали ще продължат да работят ветеринарните аптеки и фирмите доставчици.

„Проблемът е дали ще функционират предприятията, откъдето ние се снабдяваме с материали, като миещи и дезинфекциращи препарати, ветеринарни аптеки, сухи млека за отглеждане на малките животни. Ако те работят, другото няма да даде кой знае какво отражение върху стопанствата“, оптимист е Степанчева.