Парите по Схемата за преразпределително плащане (СПП) ще бъдат преведени по график следващата седмица, а точно преди Великден през Страстната седмица ще бъдат направени зелените плащания.

Заявления за държавни помощи – вече и по електронната поща

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи това пред бТВ. Тя увери земеделските производители, че всички обявени срокове ще бъдат спазени, а администрацията в системата на министерството е подготвена за работа в условията на извънредното положение срещу разпространението на коронавируса.

Както е известно, бюджетът само по СПП е на стойност 109 млн. лв. Справка на Агри.БГ в Индикативния график за финансовата подкрепа през тази година показа, че преводът е предвиден за 23 март, понеделник. Отделно по 16 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през тази година ще бъдат изплатени около 200 млн. евро.

Ето какво още каза министър Десислава Танева:

"В момента сме в период, в който се администрира най-големия пакет плащания на земеделските производители – близо 100 хил. души. Срокът за директните плащания без санкции за заявяването е 15 май. Искаме на всички да кажа като послание: осигурили сме всички условия за работа във всички служби при условията на днешното време с минимален контакт, със защитни средства – маски, дезинфектанти, минимално на всички въпроси които получавам за регистрация като земеделски стопани.

Уважаеми стопани, това може да направите и по телефона – мейл, който да дадете, само да заявите, че искате да сте регистрирани. Ние ще го направим, все едно дистанционно, а във времето напред, когато искате, вие можете да дойдете, да коригирате анкетната си карта.

Ние ще го направим с базата данни във ВетИС и в Модула за правни основания, който имаме. Регистрирани са за новата кампания малко над 55 хиляди земеделски стопани, което представлява две трети по принцип от земеделската общност годишно, която кандидатства. Няма повод за притеснения. Имах такива много запитвания.

До обяд на сайтовете на всички областни дирекции по земеделие ще има телефон, на който може да се обадите, да подадете мейл и да изпратите заявление в много свободен текст."

В отговор на въпрос за евентуални промени в срокове министър Танева декларира: "Нищо не се променя."

Тя отново подчерта, че националното производство на основни храни е напълно достатъчно за осигуряване на потреблението в страната и призова за социална изолация, тъй като това е засега единствената сигурна мярка за избягване на опасното заболяване.