Почти половината земеделци, отговорили на тематичната анкета на Агри.БГ нямат средства, с които да купят навреме нужните им количества торове за производството.

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

46% от 513 участници в запитването отговарят, че нямат свободен капитал, за да се запасят с торове навреме. Това означава, че не могат да си позволят да си набавят количества на по-ниски цени, които вече неколкократно се увеличаваха. Експертите и бизнеса в сектора вече предупредиха, че последващо увеличение е неизбежно, независимо кога точно.

Съсобственикът на един от торовите заводи у нас Филип Ромбаут отправи призив към фермерите да не се паникьосват, че торове ще има и да купуват още през септември, а не да чакат последния момент, когато ще се изчерпят количествата и цената ще скочи.

Оказва се обаче, че едва 13% от анкетираните ще си гарантират количества още през есента. Заради прогнозите за още по-голямо поскъпване други 6% също ще бързат да си набавят торове по-рано. 2% от отговорилите на въпроса пък разчитат на по-евтин внос, с който да подсигурят нуждите от тор за стопанствата си.

Близо 80% от земеделците обаче са от другата страна на отговорите и няма да си купят торове по-рано, показват резултатите от анкетата.

19 на сто от участниците споделят, че все пак ще изчакат цените да паднат. Което пък не е много ясно кога ще стане. 

По стара българска традиция винаги има едни 10%, които разчитат на съдбата и сега са заявили, че ще решават в движение кога да си набавят торове. Вероятно това идва не само от манталитета, но и от наистина сложната за планиране ситуация и многото неизвестни пред земеделците.

Проблемът с торовете изглежда не стои пред само 1% от фермерите, участвали в анкетата. Тези стопани са споделили, че си имат запаси още от предходната кампания.