- Ще успее ли аграрното министерство да навакса с нормативната уредба, за да може да се активира Националния план за възстановяване и устойчивост?
- Какво може да спре изплащането на субсидиите?
- За какво трябва да се готвят земеделските производители?

 

Чака ни сблъсък с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), в чието писане аз самият участвам пряко. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев за Агри.БГ. 

Наскоро той обяви, че има дефицит на законодателство относно Плана, сега го питаме точно това - какво значи, че има дефицит на законодателство и какво се прави, за да се премахне този дефицит? Необходимо ли е да има работещо Народно събрание, за да се осигури тази нормативна база? 

Четете още: Има тежко закъснение по Стратегичесикя план

“Има варианти, които можем да нарпавим без Парламента. Като казвам дефицит на законодателство, това значи, че може да са наредби, изданени от самото министерство или от Минисетрския съвет. 
Това са промяната на Закона за подпомагане на земеделските поризводители, може би този за горите и този за ползването на земеделските земи. Това трябва да стане, за да може да тръгне Стратегическия план”, каза Гечев. 

От думите му разбираме, че тези документи е можело да бъдат направени още от предходното ръководство на министерството. 

“Можеше. Колегите са подготвили, в интерес на истината някакъв тип вариант, който казва, че се променя Закона за подпомагането на земеделските поризводители и делегира правата на МЗм да го направи чрез нарочни наредби. Това, ако беше станало, нямаше да е достатъчно”, обясни Гечев. 

Той разясни, че ще трбява да се нарпавят промени в детайли от няколко закона като този за горите, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Но това не може да стане с наредби.  

“Има поети ангажименти от страна на държавата за целия План по отношение на това да няма държавни предприятия. И това не е само за земеделското министерство. Ние трябва да измислим как да се преструктурират или какво да се прави с горските предприятия, но става въпрос и за РВД, НКЖИ и т.н.”, посочи министърът и добави:

“Трябва да се справим с този дефицит на законодателство, защото не можем да позволим нашето министерство да компроментира целия План”. По думите му законодателството е неблагодарна работа, която трябва да се свърши. 

Четете още:  Ето как ще се прекрати практиката с виртуалните животни

“Като че ли тук (в министерството на земеделието - бел. авт.) е имало дефицит на знания и умения по отношение на създаването на законодателството, защото това не е най-лесното нещо”, отбеляза Гечев, като добави, че освен че това законодателство трябва да се направи, то трябва и да работи. 

Явор Гечев: Свидетели сме, че земеделските закони са най-често променяните закони изобщо. Това означава, че нямаме никаква устойчивост. 

Според министъра плановете са били всичко да се задейства през семтември-октомври. 

“За да се прилага цялото това нещо, трябва да има насоки за кандидатстване и наредби, направени от Министерството на земеделието. Ние нямаме такива! Заедно с това има неизяснени неща”, посочи министърът и обясни, че става въпрос за оптимизацията на работата на  Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). 

“Защото нали се сещате, ако в тази си форма ДФЗ, без да са изчистени заседялите проекти, трябва да приеме още проекти за 1 милиард, какво точно ще стане?”, реторично попита Гечев. 

Той припомни, че по време на предишния му мандат в служебно правителство - като зам.-министър, е работил по допълването на екипа на ДФЗ със 160 човека, но процедурата е спряна от предходното ръководство на министерството. 

“Защо - не мога да ви отговоря. Едните хора трябаше да обработват проекти и вече 6 месеца щяха да са добили опит - нямаше да има задръстване във Фонда, а сега те вече щяха да са готови да приемат новите проекти”, обсни идеята служебният министър и добави:  

“Системите за контрол, които ние задължително трябва да приложим, защото иначе не можем да даваме директни плащания през следващата година, са пуснати от ДФЗ, но редица от нещата трябва да се направят от министерството. 

Едно от нещата е, че те (предишното ръководство на министерството на земеделието - бел. авт.) са използвали средства от текущата поддръжка на системата ИСАК. И сега ние много бързо трябва да намерим средства и да ги нотифицираме, за да може да се поддържа и след Нова година. Заедно с това трябва да завършим милионни поръчки, които са за довършване на цялата система,  освен това трябва да има и 60 човека в ДФЗ, които да се занимават със сателитния контрол”, изреди Гечев и обобщи:

“За съжаление седемте месеца горе-долу са на същото ниво, което аз си спомням, че оставих. Не ме разбирайте погрешно - не искам нито да обвинявам, няма и смисъл. Колегите са правили това, което могат, доколкото могат. Има грешки, ще ги оправяме. 

Четете още:  Министър Явор Гечев говори за мерките спрямо украинското зърно и битката с ливадната пеперуда

Моят най-добър съюзник е истината. Тя не може да е лоша или добра. Тя просто е истина. Благодаря на медиите, които са специализирани в сектор “Земеделие”, защото те са проводника. Земеделските производители трябва да знаят истината, за да се подготвят.  

Опитваме се да реагираме максимално бързо, пускаме всички мерки, които могат да се пуснат”.