Фермерите свикнаха вече да живеят като в „Биг брадър“ – следят ги със сателити, самолети, дронове. И не само че няма връщане назад, но тенденцията е към засилване на дистанционните проверки за сметка на физическите. 

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

От една страна, се работи в посока към модернизиране, механизиране и цифровизиране на стопанствата. От друга, е страхът от пандемията и човешкия контакт. От трета, търси се облекчаване на административната тежест и намаляване на субективния фактор при проверките на терен.

Въпреки всичко казано дотук обаче, стопани все още силно се съмняват в качеството на дигиталните изображения, надеждността на софтуера и подготовката на разчитащите ги служители. Те са категорично против снимки, направени незнайно как и без присъствието на бенефициента, да се считат като доказателства за състоянието на дадена заявена площ. 

„Не искаме да се доверяваме на сателитни изображения, които понякога в планински райони предвид хвърлената сянка от дървета, хълмове и други, не могат да дадат точна представа както за наличната култура върху площта, така и за това, дали е поддържана в добро земеделско и екологично състояние“, заявиха животновъдни асоциации, които считат като най-достоверни проверките от Техническия инспекторат на ДФЗ.

Не на това мнение обаче са повечето участници в анкетата на Агри.БГ: „Смятате ли сателитните проверки за надеждни?“. Своя глас в нея са дали 203 читатели, които също се вълнуват от темата.

В подкрепа на сателитните изображения са се изказали 60% от анкетираните, според които така се възпрепятстват възможностите за корупция. Те са предпочитан вариант пред физическите проверки особено в условията на пандемия.

„Сентинел снима всяка седмица. Изискването за пасищата е да има следи от паша! Дори на снимките на Google Earth се виждат кравите по пасищата. А Сентинел за институциите е с по-добро качество. Доказателството ще е едно и също за пред съда при спор. За какво са ни теренни проверки и възможност за творчество/корупция на чиновниците?“, пита реторично Пламен Якимов, животновъд от Ловешко.

На другия полюс са 39% от участниците в анкетата, които са доволни от проверките на терен и смятат, че сателитните снимки са предпоставка за по-чести грешки и съответно санкции.

„Нищо добро не е. Снимките са смотани – в цвят на жълто, зелено, лилаво, червено. Някой дърпа една линия, без да е сигурен. Заблуждавате се, че е по-добро, защото не знаете какво е. Само слухове. Играта с допустимия слой ще се повтори. Ще получите писмата, когато сезонът е минал. Когато са на място не могат да вземат решение, а на екрана ще е пълна каша“, убеден е друг наш читател. 

Колкото и да си чешем езиците обаче, Европа прави всичко възможно да ускори проверките във фермите от разстояние. Аргументът им е, че са времена на пандемия и е нужна по-голяма гъвкавост на системите за контрол. Приети са нови правила, които позволяват да се заменят посещенията в стопанствата с алтернативни източници на доказателства, включително сателитни изображения и геомаркирани снимки. Явно пътят е един, въпросът е как ще го извървим…