Дни след срещата на служебния екип на Министерството на земеделието и представители на животновъдния сектор на 19 август, те вече са готови със своите писмени предложения за иницииране на законодателни промени. 

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Тяхната молба е изпратена до Министерството на земеделието и парламентарните комисии по земеделие и по труда. Подписана е от 21 браншови организации в сектора.

Агри.БГ ще ви ги представи в няколко части, защото проблемите не са малко и са все важни. 

На първо място, предложенията на бранша касаят типовете проверки, извършвани от МЗХГ и ДФЗ по заявленията за подпомагане, регистрирани от животновъдите. 

Физически проверки на място от Техническия инспекторат на ДФЗ

Животновъдите считат като най-достоверни проверките, извършвани от Техническия инспекторат, които трябва да бъдат задължително запазени и дори разширени. Според тях физическите проверки на терен реално и достоверно отразяват размера и поддържането на използваната площ. Те не желаят да се доверяват на сателитни изображения, които понякога в планинските райони предвид хвърлената сянка от дървета, хълмове и други, не могат да дадат ясна и точна представа както за наличната култура върху площта, така и за нейното поддържане. 

Теренни проверки от Общинските служби по земеделие в страната

Относно този вид проверки на служителите от земеделските общински служби, които подпомагат дейността на Техническия инспекторат, браншовиците предлагат те да бъдат запазени, но с някои забележки. Тук предложенията са следните:

•    площите да са зададени за проверка като конкретни БЗС-та; 
•    бенефициентите да се уведомяват своевременно за извършване на проверка с ден и час и да се изисква присъствие, аналогично при проверките на Техническия инспекторат; 
•    протоколите да се подписват от бенефициента и да им се предоставя копие на протокола от извършената проверка, както и да имат обратна информация кога са изпратени протоколите към Министерството за актуализация на СИЗП.

Дистанционен контрол

Животновъдите предлагат тези проверки от разстояние изцяло да отпаднат, дори при единични случаи. По техни думи остава съмнението за субективна оценка в планинските райони и различните от планински райони, особено при пасищата, мерите и ливадите. 

В отговора към тях от Министерството на земеделие са посочили, че Системата за мониторинг и внедряването й произтича от европейското законодателство. Тя ще обхване цялата страна и ще замести проверките на място по проверяваната схема/мярка. За елементите, които не могат да бъдат проверени чрез сателитните изображения, ще се използват геотагнати снимки, документи, различни слоеве и/или визита на място. За тях ще се прави извадка за проверки.

Според животновъдните организации обаче Системата за мониторинг и контрол няма нужда да замести проверките на място. Вместо да се закупуват скъпи софтуери, може да се разшири при нужда експертният състав на ТИ, РА и общинските служби, добавят те в своето писмо.