Ковид помощта няма нищо общо с вида счетоводство, което един земеделски стопанин води – така накратко читател на Агри.БГ коментира новото изискване на Министерството на земеделието кризисно подпомагане да се получава срещу разходооправадателни документи, които да доказват повишени разходи за третото тримесечие на 2021 г. 

Окончателно: Ще искат документи за разходи по COVID помощта

Засега от изказването на министър Иван Иванов в Комисията по земеделие на 20 април не става ясно за какви точно документи става дума. По думите му с изключение на оранжериите ще се изисква декларация, в която фермерите да декларират, че разходите им са увеличени. Впоследствие Министерството на земеделието ще прави проверки на база риск-анализ. Ако се установи, че даден земеделец няма документи за повишени разходи, ще носи наказателна отговорност.

Според друг читател на Агри.БГ, подписал себе си като Киро Канадеца, проверки, които да докажат кои са истинските производители, са били необходими преди това, а не след. 

„Като искате да премахнете нереалните производители, защо не проверите на място всички земеделски производители, ами търсите под вола теле! За месец ще сте готови – където не се работи, да не се отпуска нищо. Жалко ще е хората, които наистина се трудят, да не вземат нищо! Какви документи търсите, да мъчите народа! Защо?!“, пита реторично той.

Негов колега определя като безпочвен аргумента на министъра, че с тази декларация стопаните ще внесат яснота в картинката и ще се съберат актуални данни за повишените им разходи.

„На базата на какво ще сравняват дали са се повишили разходите за последните три месеца на 2021 г.? Значи трябва да изкараме фактури и за 2020 г., за да ги сравним! Нали така“, пита иронично той.

На фона на всички негативни коментари и голямата несигурност преди отварянето на приема по Ковид мярката на 21 април, не е изненадващо, че внушителните 82% от над 780 участници в тематичната ни анкета отричат нуждата от доказване на разходи за получаване на помощта.

Най-голямото притеснение е за земеделците, които са избрали да се облагат с признати 60% разходи и НАП не им изисква разходооправдателни документи. Те помежду си вече се съветват:

„Не се ядосвайте. Всеки е длъжен да подаде заявление за Ковид помощ. Ако тя бъде отказана поради липса на фактури, земеделци, които са избрали да се облагат с признати 60 % разходи, пускат жалба до административен съд и автоматично печелят делото! Говорил съм с адвокат и НАП!“, коментира наш читател.

Други 17% от анкетираните посочват, че има сектори без дейности през последното тримесечие и дават следния пример:

„Горивото е тройно по-скъпо, торовете – пет пъти. Купуват се пролетта и есента. Рязане и копане на двойни цени през март и от юни до юли. Какви разходи да доказваме през октомври, ноември и декември – някое пръскане за 200-300 лв. при 15000 лв. разходи през годината?! Този министър или нищо не разбира, или обслужва частни интереси“, коментира розопроизводител.

Общо 15% от отговорилите смятат, че процедурата ще се утежни и парите няма да бъдат изплатени навреме. Въпреки че крайният срок е 30 юни, защо трябва да се чака последният момент, питат те, давайки за пример свои колеги в други страни членки, които отдавна са получили своето антикризисно подпомагане.

Разбира се, промяната при кандидатстването за Ковид помощта има и своите привърженици, макар и доста по-малко. Според 9% от анкетираните така ще бъдат подпомогнати само реалните производители, каквато е и идеята на министерството. Други 2% също изразяват своята подкрепа стига да знаят по-отрано, за да пазят касовите бележки и фактури. Едва 1% смятат, че само така ще стане ясно с колко са нараснали разходите и парите ще бъдат справедливо разпределени. 

Но дали това наистина ще се случи, е спорно. Много хора злоупотребяват със субсидии, но доказването на разход едва ли е най-правилният начин да се отсеят недобросъвестните

„Аз лично познавам доста „земеделци“, които продават препарати за растителна защита и взимат субсидии за зимни пръскания. Тук положението може да е същото, ако вървим в тази насока. Аз като трудещ се земеделец искам да бъдат правени проверки на място поне два пъти годишно и тогава фиктивните земеделци и животновъди ще изчезнат“, смята овощарят Стойчо, коментирал темата в нашия форум.