Подписани са условията по COVID-19 мярката. Скоро те ще бъдат качени на сайта на земеделското министерство. Това каза ресорният министър Иван Иванов в отговор на въпрос по време на заседание на Комисията по земеделие.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

“Една от новостите е, че приемът ще бъде през общинските служби по земеделие, за да улесним стопаните и те да не се разхождат до областния град”, обясни министър Иванов.

Гледайте изслушването на земеделския министър и директора на ДФЗ 

По думите му механизмът ще заработи в срок и ще се изискват разходоуправдателни документи за оранжериите.

“Те ще се изискват, за да може да се диференцират отопляеми и неотопляеми оранжерии. Това беше по настояване на земеделските стопани. За останалите ще се изисква декларация, в която фермерите ще декларират, че разходите им са увеличени.

Това ще е необходимо, тъй като впоследствие Министерството на земеделието ще прави риск анализи и съответно ще правим проверки. Съответно, ако се установи, че даден земеделец няма документи и не са се повишили разходите, ще носи наказателна отговорност”, заключи Иван Иванов.

Още преди дни земеделският министър потвърди, че ще се изискват документи, доказващи разходите на фермерите за последното тримесечие на 2021 г. 

“Тази помощ е за покриване на разходи вследствие от COVID кризата, но освен от НСИ и САПИ ние не можем да вземем друга информация. Иначе ще има изкривяване, защото различните земеделци получават различни търговски отстъпки и цени. Малките купуват на една цена препаратите, а големият - на друга, а ние нямаме правомощията да даваме осреднена стойност", обясни тогава Иванов.

Бюджетът на помощта е в размер на 143 500 000 лв., от които 111 500 000 лв. са осигурени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и 32 000 000 лв. допълнителен ресурс, който ще бъде осигурен с Постановление на Министерския съвет.