Жътвата при есенниците в северната ни съседка е към своя край и идва ред на статистиката. По официални данни на румънското министерство пшеницата е царят на реколтата тази година.

Окончателно: Жътвата в Добруджа приключи с по-слаби резултати

Единствено в Трансилвания остават още малко площи за прибиране, но експертите изчисляват производството между девет и десет милиона тона. Доста близо до пика през 2021 г.

Сега пред властите стои предизвикателството да осигурят износа на това зърно, на фона на значителните количества от Украйна, които идват след тях.

Министърът на земеделието Флорин Барбу коментира ситуацията: „имаме добра селскостопанска година. Създадохме съвместна комисия с Министерството на икономиката и Министерството на транспорта за да решим проблема с износа. За момента обмисляме рационализиране на трафика чрез няколко паркинга, които ще бъдат изградени отляво и отдясно на входа на пристанището. Мисля, че ще са готови след два месеца".

Глобалният контекст обаче е сложен и едва ли ще бъде решен с няколко паркинга. Войната и глобалната суша причиняват безпрецедентна нестабилност на пазара и това кара фермерите да задържат стоката си за по-късно, с надеждата да я продадат на по-справедлива цена.

За световното търсене и предлагане повече информация даде Чезар Георге, анализатор на селскостопанския пазар: „САЩ ще генерират 47,5 милиона тона, тук говорим за хлебна пшеница, Европейският съюз максимум 128-130 милиона тона. Русия ще генерира 87 милиона тона плюс непродаден остатък от 13,7 милиона тона.

Украйна ще генерира ниво на производство от 20,5 милиона тона. И свършихме със северното полукълбо. Но проблемите се появяват на хоризонта от други места! Канада, Австралия и в комбинация с Аржентина, които засяха много по-малко пшеница от предишния сезон”.

Другите полски култури бяха коментирани от Йон Чорояну, вицепрезидент на Асоциацията на румънските фермери: „Производството на рапица е около 2800 килограма на хектар. Не е лоша продукция, но не е и много добра в сравнение с миналата година. Общо за страната са отчетени около 1,8 - 1,9 млн. тона. Жътвата на рапицата приключи, както и на ечемика. А при ечемика получихме продукция около 5 тона на хектар”.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 225 евро/тон, фуражна пшеница – 202 евро/тон, царевица – 200 евро/тон, ечемик – 176 евро/тон, слънчоглед – 415 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!