Приключи жътвата на пшеница в Добричка област. По данни на Областната дирекция „Земеделие“ са ожънати засетите през есента на 2022 г. 1 140 000 дка. 

Зърнопроизводител: Ако приберем добра реколта и рентите ще са хубави

Средните добиви са 562 кг/дка – с около 80 кг по-малко в сравнение с миналата година.

Картината в различните стопанства на Североизток е твърде пъстра. Най-високи са резултатите в общините Добричка, Тервел и Балчик, в които съответно са реколтирани по 670 кг/дка, 640 кг/дка и 600 кг/дка.

По-малко зърно са ожънали фермерите от общините Каварна, Ген.Тошево и Шабла, в които добивите са средно по 504 кг/дка, 490 кг/дка и 450 кг/дка. 

По данни на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите различните резултати от бялата жътва са обособени от наличието или липсата на валежи. В кооперации и стопанства край морето в района на Дуранкулак например отчитат изключително ниски добиви заради настъпилото засушаване. 

При ечемика резултатите са много по-добри, но площите с тази култура стават все по-малко. От ожънатите малко над 68 000 дка в Добричко са прибрани средно по 623 кг/дка, което е с 20 кг по-малко в сравнение с година назад. Най-високи резултати отчитат това лято фермерите от община Крушари – 681 кг/дка, а най-ниски - от община Шабла – 520 кг/дка.