Много се изписа и изговори през последните месеци за цената на свинското месо у нас, неговата себестойност и има ли спекула в крайната цена на продукта.

Вижте още: Агровизионери: Как здравата почва ще направи фермерите по-печеливши?

По темата говори земеделският министър Кирил Вътев.

“Невъзможно е да има спекула у нас с цените на свинското месо. По принцип всяко лято цените на месото скачат. Това не е новост. 

Няма година, в която цените на месото да не се скочили. Това се дължи основно на това, че животните се отглеждат с по-високи разходи, наесен цената ще падне. Няма нищо изненадващо и няма нищо спекулативно. В случая спекула е изключена”, коментира Вътев на брифинг след Консултативния съвет по месото и яйцата.

Според него обаче има далеч по-притеснителен въпрос и той по никакъв начин не е свързан с цената на свинското месо у нас.

Най-страшното е, че земеделски производители, които прекратяват работата си във фермерите и ги ликвидират поради нерентабилност, не остават в България, а заминават в чужбина. Ето това е най-страшното, което трябва всички да проумеем. 

Нещата трябва да се обърнат и да направим земеделието приоритетен отрасъл у нас. Първо, за да спре изтичането на хора и след това да можем да започнем и да ги връщаме. За мен това е най-страшният проблем”, категоричен е Вътев.

Той даде за пример редица европейски страни, които започнаха да повишават подкрепата си за производители, намиращи се във високи части на планините, за да останат там и да не се обезлюдяват селата. 

“А при нас дори от селата в близост до градовете ни напускат хора и заминават за чужбина. Затова казвам, че този демографски процес е изключително негативен за България. Трябва да бъде овладян и да му бъде обърнато максимално внимание, за да се прекрати.

Не само, че няма хора за работна ръка, но и като цяло държавата си намалява населението. А пък аз познавам възрастни хора, които са от Северна Гърция, близо до нашата граница, които казаха, че на времето за тях е било чест да дойдат като овчари в България”, заключи Кирил Вътев.