Регистрацията като земеделски стопанин е напълно безплатна, което е регламентирано в Наредба 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. На това обръщат внимание от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), след запитвания от фермери към тях. Агри.БГ също призовава да бъдете бдителни, ако някой ви поиска пари за регистрация.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Всеки регистрирал се като земеделски стопанин по Наредба 3 получава безплатно регистрационна карта, удостоверяваща, че вече е такъв. Регистрирано лице може да поиска издаването на дубликат на загубена или унищожена регистрационна карта -  също безплатно! Регистрацията се извършва в Областна дирекция "Земеделие" (ОДЗ) по постоянния адрес на физическото лице или едноличния търговец или по седалището на юридическото лице. 

НССЗ: Областните дирекции "Земеделие" водят регистър на земеделските стопани на територията на областта и единствено директорът на Дирекцията определя длъжностни лица, които отговарят за воденето, поддържането и съхранението на регистъра. 

Това пояснение явно е нужно, защото не е изключено телефонни измамници да се опитват да спечелят на гърба на фермерите. От Службата призовават земеделците да бъдат внимателни при искания от страна на лица и фирми на личните им данни по телефон и да не ги предоставят, без да са сигурни, че лицата/ фирмите, които ги искат, имат регламентирано право да обработват лични данни. 

Регистрация като земеделски стопанин по телефона не се извършва. 

От 1 октомври 2021 г. започна пререгистрацията на земеделските стопани за стопанската 2021/2022 г., която също е безплатна. Съгласно процедурата производителите или упълномощени от тях лица представят актуална информация за дейността си чрез попълване на анкетна карта с анкетни формуляри. На тази база ОДЗ заверява регистрационната карта на земеделския стопанин и издава справка, генерирана от регистъра, за декларираната от него дейност.

Безплатна информация за условията и изискванията за регистрация като земеделски стопанин може да получите и от Териториалните областни офиси на НССЗ.

При съмнения за злоупотреби и измами, подайте сигнал до Агри.БГ.