Как се отглеждат зърнено-житни, бобови култури и слънчоглед в рискова климатична среда? Отговор на този въпрос търсят учените от Добруджанския земеделски институт край град Генерал Тошево.

Окончателно: Жътвата в Добруджа приключи с по-слаби резултати

На опитни полета в реални практически условия те ще демонстрират добри практики и технологии пред земеделски стопани за конвенционално и биологично производство на житни, бобови и маслодайни култури. 

Акцент ще бъде поставен върху устойчивото управление на природните ресурси и предизвикателствата, свързани с климатичните промени. 

Всичко това ще стане възможно по проект „Добри земеделски практики при производство на зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед в рискова климатична среда“ по подмярка 1.2  „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ по ПРСР, съобщиха от научния институт.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта е тристранен и е подписан от Таня Георгиева, заместник-министър на земеделието и ръководител на УО на ПРСР, Георги Тахов, изпълнителнен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция и доц. д-р инж. Илия Илиев, директор на Добруджански земеделски институт – град Генерал Тошево.

Една от основните цели на новия проект е да се повишат знанията на земеделските стопани, тяхната конкурентноспособност и не на последно място да се подобрят екологичните показатели на стопанствата им.

Демонстрационните дейности изцяло са ориентирани към подобряване на земеделските практики за получаване на чиста и здравословна храна, като същевременно са съобразени с климатичните промени и опазването на компонентите на околната среда.

Фермерите ще могат да се включат в обучението на научния център чрез попълване на заявка. Съобщенията за предстоящи демонстрации и практически обучителни семинари ще бъдат поместени на страниците на Института и Селскостопанска академия.

За изпълнението на проекта в Добруджански земеделски институт започват да се подготвят опитните полета и темите за демонстрационните дейности, след което ще се изготви график за провеждането им.