Каква е склонността на земеделските стопани да си сътрудничат и защо това е необходимо? Отговорите бяха дадени на онлайн семинар, организиран от Областната служба за съвети в земеделието във Варна. В уебинара се включиха 43-ма земеделски стопани с интерес към темата „Маркетинг и иновации при реализация на земеделска продукция”.  

Стоилко Апостолов: Подмярка 16.4 няма да развие фермерските пазари

Акцент по време на дискусията бе поставен върху актуалната в момента подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригите на доставки”. Пред фермерите бяха представени условията за кандидатстване и възможностите за сдружаване, съобщи зооинж. Юри Зарев. 

„Производителите имат вече сериозен интерес към онлайн търговията и изграждането на дистрибуторски канали за външен или вътрешен пазар. Това е специфичен момент с цел намаляване на различните контакти между посредниците и производителя”, обобщи експертът.  

Допустимите кандидати по подмярката са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или дружества, които представят колективен проект за сътрудничество за изграждането и развитието на къса верига за доставки или за изграждане и развитие на местен пазар. Всеки стопанин сам трябва да прецени за себе си кой вариант му е по-подходящ удачен в зависимост от това какво произвежда и каква е структурата на производството му. 

„Ако е малък производител с конкретен продукт, то той ще предпочете късите вериги – продажба директно от стопанството, по телефон, онлайн или в магазин с доставка. Ако обаче има комплексно производство, то той ще предпочете дългите вериги – търговци на едро, хипермакети и т.н.”, уточни зооинж. Зарев. 

Доц. д-р Мария Станимирова от катедра „Аграрна икономика” към Икономически университет - Варна, запозна участниците с основната роля на маркетинга при производството на селскостопански продукти, какво представлява ефективен дистрибуторски канал и кои са основните начини за реализация на земеделските стоки. Лекторът обърна специално внимание на ролята на иновациите за устойчиво развитие на стопанствата. 

Земеделските производители проявиха интерес и към подмярка 4.1.2 от Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства, с помощта на която те могат да инвестират в дейностите си и да станат по-рентабилни, допълни зооинж. Юри Зарев.