Група биологични, дребни и средни производители на плодове и зеленчуци отново изпратиха отворено писмо до аграрното министерство, премиера и медиите, настоявайки за среща с Бойко Борисов.

Животновъди, кажете си мнението за член 137

В писмото те припомнят някои от обсъжданите теми на срещата между земеделския зам.-министър Вергиния Кръстева и стопани в Новозагорско преди време.

 „Не се отразиха многото поставени проблеми относно финансирането, което е почти недостъпно за този сектор. Кредитите и лизингите за нас са 10 – 15%. Голяма част от черешовата реколта остана неприбрана, защото изкупуването е 60 – 80 ст., от които 40 – 50 ст. се дават веднага на берачите, но това не се казва на обществото. На срещата не бяха подминати и проблемите с мярка 11 ,,Биологично земеделие“, заявяват авторите на отвореното писмо и излагат основните си питания от срещата:

 - Не се каза нищо за поставените въпроси, свързани с напояването – за трудното изграждане и узаконяване  на водоизточници и високите цени на Напоителни системи за поливната вода.

 -  Как държавата ни защитава и компенсира загубите ни от лошите климатични условия, когато щетите  са под 100%? 

"Поставени бяха и въпроси за неполучени средства за кампания 2018 без вина на производители, както и други индивидуални проблеми. Информация за изразходваните средства не се представя, защото не е в полза на обществото, което ще пита на кого са преведени парите и къде е остатъкът от тях?", се казва още в писмото.

Производителите питат: „Как предоставените 25 млн. лв. за кредити в сектор "Плодове и зеленчуци" съответстват на 80 % от авансовата обвързана подкрепа; колко производители са се възползвали от този кредит; какъв ресурс е усвоен; къде ще бъде насочен остатъкът от кредита – за разрешаване на проблеми в сектор "Плодове и зеленчуци", за които е определен, или неизвестно къде.“

Фермерите изразяват и недоволството си от мярка COVID-19 и настояват за отговор на следните въпроси:
-   Всички ли производители на всички видове плодове и зеленчуци ще получат планираните суми?
-   Защо черупковите продукти, които са вид плодове, няма да се подпомагат?
-   Защо и как в приоритетните сектори попаднаха декоративните дървета?

-   Защо това подпомагане се свързва с подадените заявления за 2019 г., тъй като целта му е покриване на част от разходите от пандемията COVID-19, която е обявена през месец март 2020 г., когато се подаваха заявленията за кампания 2020?
-   Защо за различните сектори подпомагането за най-малките и средни стопани  е с различни стойности като площ и пари?  

Защо подпомагането за брой работни места за различните сектори се различават в пъти повече, като всеки работи и се осигурява за 1 година? За растениевъдството подпомагането е 30 лв., а за птицевъдството, свиневъдството и преработвателните предприятия - в десетки пъти повече. Защо по една и съща мярка COVID-19 винените лозя получават двойно подпомагане – по 303,67 лв. за бране на зелено и по 30 лв. по подмярка COVID-1?“, продължават въпросите в писмото.

Не се разбира юридическите лица (ООД, ЕООД), регистрирани по Търговския закон и работещи в сектор земеделие, по мярка COVID-19 като земеделски производители ли ще се тълкуват или като малки и средни предприятия, каквито са по закон, коментират производителите

Обнадеждаващо е, че тази мярка ще се подпомогне и с пари от държавния бюджет, заявяват авторите на писмото и желаят на същия принцип да се подходи и към мярка 11 ,,Биологично земеделие”.

„Ето и част от коментара на колега от 09.07.2020 г. в сайта на Агри.БГ: ,,След като изведнъж се оказа, че МЗХГ може да съфинансира мярката с 25 % допълнително (това се води вид държавна помощ), защо не го направи и за мярка 11?” Защо не се дава информация за изплатените средства по тази мярка? Каква стойност има налична? Колко средства са събрани или се очакват от наложените санкции на биологичните стопани с прекратени ангажименти, които знаем, че са над 480?“, пише още в писмото до Борисов.

На финала производителите настояват за справедливо отношение, подпомагане за реалните фермери, подпомагане за хладилен транспорт, нулева или 5% ДДС ставка за плодове и зеленчуци, отмяна на уведомителните писма и санкциите за биопроизводители, когато несъответствията не са по тяхна вина.