Ясно е какво решение успяха да намерят фермерите Сидер и Атила Седефчеви, заедно с кмета на община Кресна - Николай Георгиев и представители на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Четете още: Краве мляко: България е сред страните с най-ниска изкупна цена в ЕС

 

Всички те дискутираха казуса в четвъртък, 17 август и успяха да намерят конструктивно решение, което да не засяга по никакъв начин фермата на Сидер и Атила Седефчеви, но в същото време и да не бъде в разрез с обществения ред.

“Разбираме, че има напрежение в селото. Без значение дали жителите са един, трима или тридесет, в село Влахи живеят хора, които имат право да се страхуват. 

Жителите на селото се страхуваха от кучетата, съответно те вече са вързани. В това ме увери Сидер Седефчев. Това беше едно от решенията, които намерихме. Все пак това е населено място и трябва да се спазват определени правила. По презумпция хората трябва да могат да се разхождат спокойно из него. 

Второто нещо е, че ще бъде изхвърлено нерегламентираното депониране на оборска тор. Вече сме подсигурили тежка верижна техника, тъй като районът е труднодостъпен. И тази тор ще бъде извозена на друго място. Получихме уверение и още през новата седмица започваме извозването”, разказа за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на НОКА, който също присъства на срещата.

За съжаление Агри.БГ не успя да се свърже със Сидер Седефчев, за да чуе и неговата гледна точка, но едно е ясно - историята на двамата братя от село Влахи се разви позитивно, благодарение на всички техни колеги-овцевъди, които ги подкрепиха; на хилядите хора, които застанаха до тях и се подписаха в онлайн петиция, помощта на НОКА, медиите и министъра на земеделието Кирил Вътев, който също обяви публично своята позиция относно казуса.

Подобни казуси има много. Някъде завършват положително - както този тук. За други обаче подобни проблеми се явяват последната капка в чашата и мнозина оставят бизнеса и наследството си някъде там. 

“За да се прекратят тези казуси трябват промени. Тук нещата се развиха по благоприятен начин, но на други места - не. Точно тези наредби са като бухалка понякога за междусъседски разправии и т.н., и трябва да се редактират. Според мен в Закона за устройство на територията е необходимо да се впише промяна, с която да се даде статут на животновъдните обекти в населените места.

От доста време надаваме глас за законодателни промени и в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, и за фотоволтаичните паркове в земеделски земи, и тук. Всички тези неща са свързани. 

Но все пак трябва всеки животновъд да е наясно, че когато фермите са в населени места, трябва да се спазват определени порядки”, заключи Симеон Караколев.