Скандалът с решението на Общинския съвет на Кресна, който даде срок до 10 август на двамата братя Сидер и Атила Седефчеви да изнесат отглежданите от тях стада от село Влахи, защото замърсявали околната среда с оборския тор, предизвика гнева и на земеделския министър. 

В пост във Фейсбук профила си Кирил Вътев написа: 
“Селото произвежда нашата храна! На СЕЛО има градини, поляни, животни, ниви. Без тях няма магазини в града. 

От 23 години двама братя - Сидер и Атила Седефчеви живеят в село Влахи и отглеждат животни. Селото има 6 (шест) жители. На трима от жителите животните миришели???

Тези трима жители не се ли хранят? Тези трима жители какво правят с произведенията на храносмилателната им система? На френски парфюм ли им мирише?
Селата ни обезлюдяват?
Храним се с вносни храни?
Болни сме!

Защо сме толкова деградирали до степен Общинският съвет на Кресна да гласува решение братята Сидер и Атила да преместят фермата си от село Влахи, защото там искали да има вили???
Селото не е място за ВИЛИ като сгради, а място за ВИЛИ за сено! 
Без ВИЛИ за сено, ВИЛИТЕ-сгради са призраци!”
.

Вече има и петиция в защита на стадото в село Влахи. 

“Тази петиция е в подкрепа на Сидер Седефчев, семейството му и труда, който полагат, за да запазят част от родовата ни памет. С призив към българските институции и компетентни органи да пазят и подкрепят малкото на брой останали животновъди, които облагородяват, а не замърсяват България”, се казва в мотивацията. 

Вижте петицията.

Информацията за решението на Общинския съвет първо бе публикувана от е-vestnik. В текста се припоня как преди години двамата братя се заселили в село Влахи на 10 км над Кресна. Тогава то е имало един жител, сега са четири, заедно със Сидер, който живее там постоянно. Къщата им, кошарата и торището са накрай селото, никому не пречат. Не им давали пасища, нямало. После се оказало, че дават пасища за фотоволтаични паркове. 

Според местната власт в запустяло село не можело да се гледат овце и кози, само вили може да има. Никой не се интересува от овчи тор - зеленчукопроизводителите от Сандански до Благоевград не щат естествен тор, дори като им го подаряват. Ползват само изкуствен.
Никой не се интересува и от вълна.

В Шотландия няма неостригано стадо и неизкупена вълна. У нас никой не я търси. А каракачанската е с особени качества. И сега атакуват Ноевия ковчег на двамата братя. Срокът е до 10 август. То не е като камион с тухли да преместиш цяло стадо за един месец! Повечето трябва да ги изколят и да почнат отначало другаде, обобщава ситуацията e-vestnik. 

Овцевъдът Ерик Борисов също изрази възмущението си. 

“Атила и Сидер Седефчеви са мои колеги - овцевъди. Преди 23 години двамата изоставят столичния живот и се местят в Кресненското село Влахи за да запазят една изчезваща порода овце - Каракачанската.

Тогава в селото е имало 1 жител. В момента фермата се състои от 500 карачански овце, 70 калоферски кози и около 10 кучета. За тези 23 години селото е набъбнало от 1 на 6 души и половината от това население + кметския наместник са недоволни от това че им мирише на овца, а и не било атрактивно за потенциалните купувачи на имоти там..

Кметчето подава сигнал в общината, а оттам съветниците без да се замислят, че тия хора са си дали живота в името на една кауза, че заради тия двама великани тая порода не изчезна, и им дават срок до 10 август да си преместят фермата. Ферма с 600 животни я приключват 12 мозъка за 30 мин.

Цялата овцевъдна общност сме потресени, защото този пример може да се повтори с всеки един фермер”, написа Ерик в профила си във Фейсбук.