Намери се решение на скандала със стадото на братятя Сидер и Атила Седефчеви в кресненското село Влахи. Това стана ясно от пост в социалните мрежи на съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

Четете още: Краве мляко: България е сред страните с най-ниска изкупна цена в ЕС

"В дух на уважение и взаимно разбирателство премина днешната среща с кмета на община Кресна. Заедно успяхме да намерим конструктивно решение, което да не засяга по никакъв начин фермата на Сидер Седефчев и да не бъде в разрез с обществения ред. За мен е важно, че едни пламенни млади хора, превърнали животновъдството в своя мисия и живот, ще продължат да се трудят и да се развиват в този труден във всяко отношение регион", обяснява Караколев.

По думите му казусът с фермата в село Влахи не е единствен случай.

"Годишно поне с по десетина подобни казуси се сблъскваме. Някои фермери удържат на натиска, но има такива, които разпродават фермите и приключват с животновъдството.

За да няма подобни проблеми и с други фермери в бъдеще, трябва да се предложат законодателни промени в Закон за устройство на територията, за да бъде даден ясен статут на животновъдните обекти в населени места", категоричен е Караколев.

Вече ви разказахме как скандалът с решението на Общинския съвет на Кресна, който даде срок до 10 август на двамата братя Сидер и Атила Седефчеви да изнесат отглежданите от тях стада от село Влахи, защото замърсявали околната среда с оборския тор, предизвика гнева и на земеделския министър Кирил Вътев

Създадената петиция в защита на фермата в село Влахи също наклони везните в полза на стопаните. Към момента събраните подписи за защита на стопанството на двата братя са над 27 600.

Атила и Сидер се грижат за 500 карачански овце, 70 калоферски кози и около 10 кучета.