Според изчисления на ООН населението на планетата ще достигне 9,7 млрд. души до 2050 г. Осигуряването на достатъчно храна е отговорна задача и изисква справяне с редица предизвикателства пред хранително-вкусовата и селскостопанската промишленост. Имайки предвид, че 31% от генерираните от човека емисии на парникови газове (GHG) идват от нея, тя е в центъра на вниманието на правителствата и регулаторите, докато светът се стреми към нулеви нетни емисии до 2050 г., пише специализираното издание EQM. 

ESG в селското стопанство - какво е това?

На този фон се забелязва все по-голям интерес от страна на бизнеса към ESG практиките, които са фокусирани към екологичните, социалните и управленските рискове. 

За Моли Келог, старши изпълнителен директор във FiscalNote, утвърдена на световния пазар компания в сферата на пазарните проучвания и световната политика, най-голям интерес се забелязва от хранителната промишленост и селското стопанство.

Въздействието на хранително-вкусовата и селскостопанската промишленост

ФАО посочва обезлесяването, животинския тор и използването на енергия, получена от изкопаеми горива, като основните причини за високия въглероден отпечатък на хранително-вкусовата и селскостопанската индустрия. Други вредни ефекти от световните хранителни системи включват:

  • Високото потребление на вода
  • Замърсяването на земята и водните ресурси с химикали - торове, пестициди и др. 
  • Деградацията на естествени хабитати
  • Загубата на биоразнообразие
  • Деградацията на почвата
  • Ерозията

Всеки един от тези проблеми може да бъде изострен от нарастващото население на планетата, ако организациите в този сектор не предприемат действия.

Как може да се намалят рисковете и въздействието на хранително-вкусовата и селскостопанската индустрия през 2023 г.?

Част от стратегията за намаляване на негативното въздействие на хранително-вкусовата и селскостопанската компания може да бъдат устойчивите земеделски практики.

Прилагането на философии за регенеративно земеделие, като земеделски практики без обработка, увеличаване на разнообразието на културите, компостиране, покривни култури, намаляване на химикалите и управлявана паша на добитък може значително да намали отрицателните въздействия върху околната среда, които тези организации имат. По този начин те също така ще намалят излагането си на физически и климатични рискове в прехода, като бъдат подготвени за промени в климата или политиката. 

Ключова роля в стремежа на компаниите към устойчивост може да играят и технологиите

От ДНК секвенирането на биологията на почвата до софтуера за проследяване на емисиите - днес има нарастващ набор от възможности, от които организациите може да избират.

Пример от САЩ

Един от по-влиятелните развития в хранително-вкусовия и селскостопанския сектор тази година, особено в Съединените щати, ще бъде Законът за подобряване на селското стопанство от 2018 г., известен като Законопроектът за земеделието, който изтича на 30 септември. 

Предстои да бъде приет нов законопроект за земеделието или текущият ще трябва да бъде удължен преди крайния срок. Ако нито едно от тези условия не е изпълнено, фермерите рискуват да загубят много от програмите и ползите, които законопроектът предоставя. 

В зависимост от съдържанието на новия законопроект може да има промени в раздела за опазване, известен като Раздел II. Настоящите програми включват компенсации за изтощена и подлежаща на ерозия земя, финансиране за прилагане на различни практики за опазване на обработваема земя, както и програма за стопанисване, базирана на резултатите, която възнаграждава фермерите за постигане или надвишаване на определени „прагове за стопанисване“. 

Съгласно настоящия законопроект всички програми са доброволни и се очаква да останат такива, въпреки че тези условия могат да се променят. 

„Някои законодатели ще настояват за задължителни програми“, казва Бейли Тум, специалист по федералните въпроси в Бюрото за ферми на Пенсилвания. Предпочитанието на производителите в цялата страна е програмите да са доброволни.

Тум е на мнение, че станат ли програмите задължителни и без стимули за прилагане, ще има негативен отзвук от страна на производителите. 
Специалистът хвали някои от инициативите за устойчивост, които производителите възприемат. Сред тях са нарастващото използване на метанови реактори, които превръщат емисиите на метан в биогориво. Тя също така приветства доброволното включване в програми за опазване на производителите, което защитава 140 милиона акра земя, приблизително колкото Ню Йорк и Калифорния взети заедно. 

„Опитваме се да разчупим стигмата на селскостопанските производители, които получават черно петно за замърсяване на околната среда“, казва тя.

Отчитане на ESG практиките 

Отчитането на ESG практиките помага на хранителните и селскостопанските предприятия да наблюдават напредъка си и да информират своите потребители, инвеститори и бизнес партньори, че са сериозни по отношение на устойчивостта. 

Задължително отчитане за големите европейски компании ще се изисква през 2024 г., тъй като ЕС въвежда актуализирана версия на настоящите си изисквания. 

В САЩ всички публично регистрирани компании ще трябва да оповестяват информация, свързана с климата, с очаквана начална дата 2024 г., а изисквания за отчитане също бяха обявени в редица други страни. Ако все още не сте направили тази първа стъпка по пътя си към ESG, това трябва да е приоритет за 2023 г. Това е процес, който отнема време за разбиране и успешно прилагане. 

Цели вериги за доставки трябва да бъдат анализирани и в зависимост от размера на вашата организация това може да означава хиляди разговори с доставчици. Затова експертите съветват да не отлагате оценката на вашите практики до последния момент. Добре е да сте подготвени за предстоящите разпоредби.

Тук е моментът да напомним, че едно от най-бързо развиващите се движения в сферата на устойчивостта е въвеждането на отчитане на биоразнообразието в света на бизнеса

През декември 2022 г. Конвенцията за биологичното разнообразие (CBD) и нейните 196 държави членки приеха Глобалната рамка за биологично разнообразие Кунминг-Монреал (GBF). Това забележително споразумение задължава правителствата да гарантират, че големите компании редовно разкриват своите въздействия върху биоразнообразието, зависимости и рискове. Въпреки че все още нищо не е задължително, колелата се въртят и можем да очакваме да видим задължително докладване на биоразнообразието в бъдеще. Особено хранително-вкусовият и селскостопанският сектор трябва да са наясно с тези развития, тъй като са тясно свързани с природата. 

Доклад на Световния икономически форум заключава, че строителството, селското стопанство и храните и напитките са трите световни индустрии с най-голяма зависимост от природата. Организациите в тези пространства могат да се подготвят за развитието на докладите, като се запознаят с рамката на работната група за финансови разкрития, свързани с природата (TNFD) за докладване на биоразнообразието. Освен това организациите трябва да се стремят да интегрират съображенията, свързани с биоразнообразието, в цялостната си ESG стратегия.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

Зам.-министър Таня Георгиева: Нужна е диверсификация на стопанствата

Има възможност за авансово отпускане на процент от директните плащания