Все повече се усеща заплахата за родното производство, свързана с големите разходи за него и ръста на инфлацията. Появиха се прогнози за дефицит на български плодове и зеленчуци дори през летните месеци. Регулярно силният внос у нас може да ескалира и по друга причина тази година, за която малко се говори – ембаргото на Беларус, обръщат внимание овощарски организации в писмото си до земеделския министър.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

В края на миналата година Европейският съюз (ЕС) наложи санкции на Беларус като наказателна мярка заради използването на мигранти от страна на Минск като инструмент за натиск върху Брюксел. В отговор на това на 1 януари 2022 г. Беларус обяви забрана за внос на различни стоки, в това число и плодове и зеленчуци от ЕС и други страни. Ембаргото е със срок от 6 месеца засега, но се очаква то да бъде удължено.

Годишно ЕС изнася 400 000 – 500 000 тона свежа продукция за Беларус. Само Полша доставя 300 000 тона, от които 120 000 тона са ябълки”, обяснява пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциация на овощарите в България. Сред силно засегнатите страни от спряната търговия са Испания, Белгия, Гърция и други. Но как това засяга българския пазар на плодове и зеленчуци?

Повече от 10% от общия износ на тези стоки на ЕС е към Беларус. След Обединеното Кралство страната е втората страна по важност в тази търговия. Къде ще отидат сега тези количества?

„Очакванията са тези ограничения да увеличат ценовия натиск върху някои плодове и зеленчуци. Страните производители, засегнати от ембаргото, ще трябва да се ориентират и позиционират на нови пазари. Пазарът на плодове и зеленчуци в България е много малък и твърде бързо и лесно би усетил последиците от въведеното ембарго, освен ако не се предприемат адекватни мерки от държавата и ЕС”, обяснява Гроздева.

И преди фактора „Беларус” родните производители, особено на плодове, бяха в остра конкуренция с евтиния внос от Полша, Северна Македония и други страни. „В момента сме в сезона на ябълките. Цените на едро на българските ябълки са по-ниски от средните за изминалите няколко години - между 0,20 лв. и 0,60 лв. за килограм в зависимост от сорт, качество и прочее”, информира браншовият представител.

По думите ѝ и към днешна дата реализацията е трудна, компромисите са изцяло от страна на производителите, цените са ниски, а количествата се продават с много бавни темпове. За съжаление, голяма част от търговците не държат да предлагат български ябълки.

Разчитаме само на подкрепа от крайните потребители, които чрез търсене на родните плодове да осъществяват "натиск" върху търговците. Предстои да видим в идните месеци какви ще са отраженията от въведената забрана за внос към Беларус”, коментира още председателят на овощарската асоциация.

Живка Гроздева: Възможно е да се сблъскаме със силна конкуренция от внос на праскови например. При плодовете за преработка ценовият натиск може да се увеличи, защото много от родните преработватели купуват големи количества суровини от други страни.

Полските производители, засегнати от ембаргото, настояват за мерки, които да им помогнат в тази ситуация, а европейски организации в секторите плодове и зеленчуци вече призовават ЕС да подкрепи европейското производство чрез прилагане на различни адекватни механизми, които да запазят донякъде стабилността на пазара, особено този на ябълките. Чуват се предложения и за пазарни мерки и механизми, които пък да увеличат консумацията вътре в ЕС, а и такива, които да са насочени към нови пазари.

„Ще наблюдаваме събитията и ще ги анализираме. Тепърва предстои да видим каква пролет ни очаква, защото неблагоприятните климатични условия през пролетта представляват огромен риск за производителите на плодове. А срещу този риск ние сме безсилни”, каза на финал Живка Гроздева.