След обявеният от земеделското министерство нов бюджет на т. нар. схема за зимни пръскания за овощарите, последва мигновена реакция от бранша. „Увеличението на ставките е разочароващо”, заяви пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциация на овощарите в България.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Тя определи увеличението още като символично и безполезно, на фона на драстично нарастващите разходи за производство на плодове. През януари с общо писмо до министъра браншови организации в сектора поискаха ставките по тази държавна помощ да скочат почти двойно.

„Изключително добре и ясно мотивирахме нуждата от увеличение на бюджета – схемата е морално остаряла, отпреди 8 години… Въпреки безспорните факти, виждаме едно козметично увеличение с 20%”, припомня Гроздева и коментира настоящата ситуация:

„Взимаме предвид факта, че всички в земеделието са в трудно положение в момента, но плодовете са част от това земеделие, а ние се чувстваме пренебрегнати. Не знам дали такова увеличение на ставките, оправдава работа по него, изпращане на нотификация до Брюксел и прочее, ако ще е така, то ни върши точно толкова работа, колкото и старото.

Говорим за 2 лв./дка увеличение за приема, който е есента, а за този в  края на зимния период – 5,40 лв./дка. Нито един от разходите ни за производство не се е увеличил с 5,40 лв./дка, а много повече".

Предишният бюджет по схемата беше малко над 6 млн. лв., утвърденият финансов ресурс за 2022 г. е в размер на 7,4 млн. лв. Увеличението е с малко над 1 млн. лв., а браншовите представители бяха поискали бюджета по нея да нарасне с около 4 млн. лв. Сега предлагат компромисен вариант.

Живка Гроздева: Ние настояваме да се направи незабавна корекция на предложените ставки и оттам на бюджета, така че да има увеличение от досегашните им размери с поне 50%.

Предложението на овощарите е от ставката за пролетния етап от 100 лв./ха да стане 150 лв./ха, а за есенния – от 270 лв./ха на 405 лв./ха.

„Това ни е първото взаимодействие с министерството и резултатът е да кажем незадоволителен. Ние мотивирахме много добре искането си, никой не ни се обади за обсъждане, не чухме друго мнение, нямаше разговори по темата, за да можем да стигнем до консенсус, не ни е предоставена никаква информация за това решение.

Знаем само, че е поискано становище от Българска агенция по безопасност на храните, какво е отговорила тя, на база на какви данни са направени тези изчисления, как е взето това решение – ние не знаем. Апелираме за заявените принципи на прозрачност на управлението, искаме да знаем кой стигна до решението за 2 лева увеличение, заяви още пред Агри.БГ представителят на асоциацията.

По думите ѝ следващата стъпка на овощарите е да поискат спешна среща с министъра и да обсъдят ситуацията.

”Секторът ни има крещяща нужда от подпомагане в момента, веднага, преди да са започнали всички мероприятия по отглеждането – резитби, торене, пръскания”, каза на финал Живка Гроздева.