Производството на краве мляко се различава в зависимост от възрастта, породата и условията на отглеждане. Има няколко начина, по които може да разпознаете по външния им вид кравите с висока млечност, пише Agrointel.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Показателни са следните характеристики: дълги и силни крака, по-малка глава, издължено тяло, голяма височина, прав гръб, ясно изразени вени в областта на вимето, прав корем, който виси под колянната става и голямо и гладко виме.

Според експертите поведението също е ориентир. Кравата, която дава много мляко се държи по специфичен начин. Тя обиквено остава на едно място за по-дълъг период от време. Може да я накарате да се премести, само ако е приключила да преживя там.

Тъй като високопродуктивните крави избягват продължително натоварване, те не бива да бъдат принуждавани да изминават твърде дълги разстояния.

Фактори, от които зависи производството на мляко при кравите

Редица фактори влияят върху производството на краве мляко. Тези фактори, от една страна, не зависят от намесата на развъдчика, а, от друга могат, да бъдат "подпомогнати" от него.

Производството на краве мляко зависи от генетиката на самата порода, условията на отглеждане, периода от годината, възрастта и теглото на животното, фуража, с който се храни, климата, здравния статус, режима на доене, периода на отелване и като цяло от атмосферата във фермата.

По отношение на времето на отелване е наблюдавано, че кравите, които се отелват през зимата, имат 10% по-висока продуктивност от кравите, които се отелват през лятото.

Колко мляко дава една крава според възрастта?

Количеството мляко, произведено от една крава, зависи от нейната възраст. Много от младите крави имат по-ниска продуктивност, особено след първите отелвания. Смята се, че оптималната възраст за първо отелване е 20 месеца. Твърде ранното оплождане се отразява неблагоприятно върху развитието и лактацията на кравата.

Най-голямото производство на мляко при кравите обикновено се наблюдава при петото отелване. Младата крава след първото отелване дава средно около 9 литра мляко на ден. След по-нататъшно отелване и с възрастта продуктивността се увеличава и до петия сезон достига 12 литра на ден.

Ситуацията е различна при специализираните млекопроизводителни породи като Холщайн, които могат да произвеждат над 40 литра на ден.

Млечността зависи и от сезона

Производството на мляко при кравите също се влияе от сезона. Тъй като продуктивността на млякото зависи в по-голяма степен от храненето, през зимата, при липса на голямо количество сочен фураж и зеленчуци, добивът намалява. Това също е важна причина, поради която повечето животновъди избират отелване през студения сезон.

Ако през зимата една крава дава 10-12 литра мляко на ден, то през лятото дневната продукция достига 18-25 литра. През зимата на кравите трябва да се осигури вода с температура 8-15 градуса по Целзий, за да се избегнат здравословни проблеми.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще заменят ли млечните кози кравите в името на климата?

Животновъди, вижте новите правила за обвързано подпомагане за Кампания 2023

Напук на трудностите: Семейно стопанство работи за увеличаване на животните