Първият семинар за интегрирана растителна защита, организиран от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), се проведе в Аграрен университет в Пловдив. На събитието участваха фермери и експерти от сектора.

Още четирима „Супер фермери“ споделиха своя опит

“Има много неща, които трябва да се модернизират в нашето производство. Пълната зала в момента показва значението на този семинар и интересът към нещо. С това слагаме началото на една практика, която ще прилагаме и за в бъдеще с подобни семинари”. С тези думи Йордан Кръстанов, председател на УС на БАПОП откри събитието и сложи началото на поредица бъдещи полезни събития за фермерите.


Официален гост на събитието беше и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.


“Обвързаното подпомагане е един от приносите за развитие на оранжерийното производство в България. И в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. страната ни ще продължи да защитава наличието на това подпомагане. Категорично не приемаме предложения процент от ЕК за обвързана подкрепа. Настояваме за увеличението, което да бъде 18% + 2% за протеиновите култури”, каза Кръстева.

Интегрираната растителна защита е световна практика, която осигурява здравословна продукция и не вреди по никакъв начин на околната среда. Оказва се обаче, че у нас този метод почти не се прилага. 

Лектор на събитието беше Ангел Дойчинов. Той представи нагледно на присъстващите добрите практики, възможностите за прилагане на интегрирана растителна защита и евентуалните грешки, които всеки един от тях може да допусне в процеса на работа.

Семинарът продължи и с практичка лекция в оранжериите на Стоян Берберов. Той обработва 150 дка оранжерии в Пловдивско. Голямо впечатление на стопаните направи факта, че Берберов използва биоагенти за справяне с неприятелите.

“Технологията е същата, както при отглеждането на краставици на бали слама. Разликата е само в начина на хранене. При нас става автоматизирано, следят се всички процеси - по специално киселинността и солевата концентрация на разтвора. Това става ежедневно, с вземане на проби от матраците”, разясни Росен Димов, агроном в стопанството.

“Химичните средства започват да не вършат работа, неприятелите добиват резистентност, намножават се и ни създават големи проблеми с добивите най-вече и с качеството на продукцията. От тази година сме на биологични агенти”, добави Лилия Райкова, вторият агроном на оранжерията.


Равносметката след семинара е повече от обещаваща.


“Равносметката е над 88 души присъстваха на семинара, членове на БАПОП. Всичко това е похвално. Повечето от тях не бяха собствениците на оранжериите, а агрономите - хората, които трябва да са на този семинар. Похвално е, че нашите членове изпратиха точно агрономите си. Това допринесе за пълноценното провеждане на семинара. 

Ние планираме провеждането и на семинара по хидропонно отглеждане на зеленчуци в оранжерии. Няма как обаче да ги направим един след друг. Трябваше да си направим първия, а сега предстои и втория - този за хидропонно отглеждане на зеленчуци, а оттам нататък ще надграждаме. Важно е да кажа, че това, което днес предадохме за няколко часа, нашите агрономи ходят да го изучават за по 1-2 седмици в Холандия. Затова се опитахме по-сбито, но и да се даде основната информация. Оттам нататък, спрямо какви нужди имаме и каква обратна връзка ще получим, колко да задълбаем навътре в тази тема. И съответно след следващите семинари ще продължим с този темп да действаме”, коментира изп. директор на БАПОП Атанас Кунчев.

Семинарът за хидропонното отглеждане на зеленчуци в оранжерии ще се проведе през 2020 г. А в момента членовете на БАПОП търсят нови пазари и отварят нови възможности пред себе си. На изложение в Дубай, те представят своята продукция от оранжерийни зеленчуци, като целта е разширят пазарите. Събитието продължава до 16 ноември.