Оптималната защита на културите при биологично отглеждане е въпрос, който вълнува всеки производител, който не използва химични пестициди или иска да ограничи употребата им. Когато става дума за картофена мана, проверено решение е засаждане на репелентни растения, мулчиране и отглеждане на т.нар. "капанови" култури, пише сръбският сайт Poljosfera. 

Учен: Сеитбооборотът е ключов за справяне с болестите и паразитите по слънчогледа

Картофите са най-застрашени от картофена мана и нейният ефективен контрол е най-важен за запазването на реколтата, казва специалистът Светлана Йеринич.Затова в стопанството си тя разчита на засаждане на репелентни растения

Особено важно е да изберете парцел за засаждане, който е достатъчно далеч от района, където са били засадени картофи през предходния сезон. Това е така, защото възрастните насекоми спят зимен сън в почвата и ако парцелът е в близост до миналогодишната почва, насекомите лесно ще намерят път до него и бързо ще започнат да се хранят с насажденията  ще снасят яйцата си там. На по-малки парцели е възможно ръчно да се унищожат ларвите и възрастните. 

Подходящи репелентни растения са хрян и градински чай. Тези растения се разполагат между редовете с картофи или около парцела, за да образуват защитен пояс, обяснява Йеринич. 

Ефективността на хряна при предпазване от картофена мана се основава на съдържанието на конкретни етерични масла, на които това растение е богато и които картофената мана не понася. 

Друг начин на защита срещу картофената мана, който е индиректен, е чрез мулчиране на картофите. Основната цел тук е да предпазим растението от плевели, като в същото време мулчът е и местообитание за хищниците на картофената мана. 

Друга мярка за предпазване от най-опасния вредител по картофите е отглеждането на т. нар. "капанови" култури. Такава е синият патладжан. Тъй като картофеният бръмбар предпочита да яде син патладжан, отколкото картофи, тази култура се засажда в близост до картофени растения и когато броят на бръмбарите върху синия патладжан се увеличи драстично, бръмбарът се унищожава заедно с патладжана, като по този начин се предотвратява преходът му към картофите.



Вижте още:

Софтуерен инженер: Правя вино, още преди да се науча да го пия

Ути Бъчваров търси най-добрия майстор на рязането на сухо мезе на Събора на овцевъдите

Все повече земеделци прилагат комплексна интегрирана технология в житни култури от ЮПЛ