Областната епизоотична комисия проведе извънредно заседание във връзка с изпълнението на Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България през 2020 г.

Какво ни казахте: Повечето фермери не одобряват мерките за биосигурност

Заместник областният управител Мирослав Комитски обяви в началото на срещата, че във връзка с изменението и допълнението на Закона за ветеринарномедицинската дейност и съгласно заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), е утвърден нов образец на Заявление за издаване на лиценз за превоз на животни – Образец ЗХОЖ – 48Б. 

„Превозвачите могат да получат новото заявление на място в Областна дирекция по безопасност на храните - Враца  или да го изтеглят от сайта на БАБХ, секция „Документи“. Към документите, необходими за подаване на Заявлението, ще се изисква представяне и на процедура за почистване и дезинфекция на транспортните средства“, каза Мирослав Комитски.

Срокът за лицензирането в съответствие с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност е 21 април 2020 г.

Мирослав Комитски допълни, че на електронната страница на БАБХ вече са достъпни всички документи, свързани с измененията в Закона.

Както Агри.БГ писа, по указания на зам.-министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов трябва да се проведе разяснителна кампания за измененията и допълненията в Закона на ветеринарномедицинската дейност. 

„Епидемиологичният анализ на заразните заболявания в страната показва, че огнищата на АЧС през 2019 г. най-често са в обекти за отглеждане на животни за лични нужди. Анализът показва също, че значителен брой от тези обекти не са били регистрирани. Промените в Закона целят именно контрол върху регистрацията на обекти, животни и биосигурността им“, допълни Мирослав Комитски.

На заседанието беше утвърден индикативен график по общини и населени места за срещи със стопаните, които желаят да отглеждат животни, като прилагат новите законови изисквания.

Срещите ще се провеждат в рамките на месеците февруари-март и на тях експерти от Областната дирекция „Безопасност на храните“ – Враца, Българския ветеринарен съюз, общинските служби „Земеделие“ и кметове или кметски наместници ще разясняват промените в Закона и ще отговарят на въпроси на животновъдните стопани. 

Графиците за провеждане на срещите по разяснителната кампания ще бъдат публично оповестени на видно място в кметствата и общинските администрации.