Вирусолози от различни страни по света работят изключително активно по създаването на ваксина срещу смъртоносния за прасетата вирус на Африканската чума по свинете (АЧС).

БАБХ: Десетки нови случаи на чума по свинете у нас

Болестта се прояви в 55 страни от три континента и това създаде сериозни проблеми, тъй като става дума за заплаха към половината поголовие в света, сочат изследвания.

„Дивата свиня е най-силно поразена от този вирус в Европа и все още нито една от мерките за борба с него не се оказа достатъчно ефективна. Важността на ваксината беше демонстрирана още в началото на новото хилядолетие, когато класическата чума по свинете засегна много европейски страни, а оралната ваксина се използваше за снижаването на заболяемостта на дивата популация в Германия“, обясни д-р Хосе Анхиал Баразона, изследовател от Испански център за медицински надзор и съавтор на научна разработка по справяне със заболяването. 

Сложната природа на вируса и технически затруднения пречат на създаването на ваксина срещу АЧС. Една дива свиня в Латвия се превърна в първия ценен трофей от гледна точка на науката.

При това животно е открит слабо вирулентен (болестотворен) щам на АЧС, който позволил на испански учени да създадат жива ваксина.

„Когато правихме посявки с този жив щам при диви свине в нашите лаборатории, те не проявяваха никакви симптоми на АЧС, но произвеждаха антитела срещу вируса, което в крайна сметка им осигури защита от по-опасна форма“, казва д-р Хосе Анхиал Баразона.

„Освен това установихме допълнителна възможност за имунизиране на други глигани чрез контакт с орално ваксинирани животни. Тази ваксина, която би могла да се приложи като примамка за диви животни, представлява значителен напредък в борбата срещу АЧС в дивата природа“, обясни ученият.

В борбата с АЧС, която унищожи почти половината от свиневъдството в света, активно работят вирусолози от Испания, Китай, Германия.

Надежди дава фактът, че в родината на болестта – Африка, свинете носят вируса, но не боледуват и не умират от него. Това означава, че просто трябва да се намери механизмът, по който те оцеляват. Напоследък дори се появи информация, че експерти от САЩ са патентовали ваксина, която действа на същия принцип.

Преобладаващото мнение на световните експерти е, че борбата със заболяването може да продължи още дълго. Трябва да се има предвид също, че справянето с опасния вирус - особено при дивите свине, е изключително трудно и процесът ще бъде бавен.