Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви на извънреден брифинг днес, че е подписал заповед за отмяна на изискването всички граждани да поставят предпазни маски, когато са на закрити и открити обществени места.

Селското стопанство е вън от схемата 60/40

Както Агри.БГ писа, изискването беше въведено със заповед на министъра на 30 март тази година, а глобата за нарушителите беше обявена в размер на 5000 лв. Разпореждането предизвика силна обществена реакция. Десетки хора се оплакваха, че по аптеките липсват такива маски, а по селата няма и аптеки. В социалните мрежи тръгнаха съвети за изработка на маски в домашни условия с подръчни материали. 

Правният сайт Лекс съобщи, че днес, 31 март, са заведени десетки дела във Върховния административен съд срещу заповедта на министъра за задължителното носене на предпазни маски.

Един от най-силните аргументи на жалбоподателите е в чл. 63 ал.4 от Закона за здравето, който гласи: "Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

От днес задължението отпада, но министърът настоя, че носенето на маски е добра предпазна мярка, а в Закона за здравето е написано кои места са обществени. Това са местата, които са без контролиран достъп.

Кирил Ананиев: "Обръщаме се към хората с гореща препоръка да използват маските, когато напускат своя дом."

Министърът коментира също, че мерките за предпазване и социално дистанциране отдалечават следващите мерки - "за ограничаване на гражданските права".

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Кирил Ананиев допълни, че Министерството на здравеопазването ще купи 1 млн. маски, които ще бъдат раздадени безплатно от Слежбите за социално подпомагане на нуждаещите се.

Предвижда се те да бъдат от най-висок клас на защита - FF2 или FF3.

"В момента чакаме 2 млн. броя маски от Китай. Едните ще бъдат обикновени, а другите - с повишена защита. До една седмица очакваме със специализиран транспорт тези маски да дойдат в България", каза министър Ананиев.

Обмисля се и намаляване на огромната глоба от 5000 лв. за нарушаване на противоепидемичните мерки в условията на извънредно положение, стана ясно още от думите на Кирил Ананиев.

В отговор на въпрос министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че от влизането в сила на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването до днес няма глобени граждани за неносене на маски.

От въвеждането на извънредното положение досега обаче има 402-ма души, които са санкционирани за нарушаване на ограничителните мерки в условията на извънредно положение. Наказанията са най-често за навлизане в затворените паркове и за събиране на групи от повече от двама души.

Запитан за българската продукция, Кирил Ананиев каза, десетина предприятия са пренасочили своето производство към предпазни маски или средства.

"Няма да бъдем зависими от други държави и няма да правим разходи, които не се полагат", подчерта министърът.

Той допълни, че желанието на властите е тези маски да излязат свободно за продажба в аптечната мрежа.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

„Зелени коридори“ - ще има ли недостиг на плодове и зеленчуци?

Как да преживеете пандемията, ако сте зеленчукопроизводител

Фермерите продължават работа с едно наум