На своята официална страница Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува подробни указания за работа на бизнесоператорите в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ по време на извънредната ситуация. 

Как да работим във фермата по време на епидемия?

Мерките, които се налагат заради COVID-19, на практика са аналогични на тези, които се предприемат при особено опасните болести по животните. Различното в случая е, че е мерките обхващат цялата страна.

Очакват се животновъдите да са най-подготвени за работа в такива условия. Те би трябвало да имат опит с налаганите ограничения, когато се цели спиране на разпространението на опасни болести по животните.

Данните към момента сочат, че COVID-19 не засяга селскостопански животни. Основният риск за фермерите от заразяване остава чрез директен контакт с инфектирани лица. Затова и мерките са насочени главно към дезинфекция и спазване на социална дистанция.

От БАБХ препоръчват поставяне на табели, с които да се ограничава достъпът до фермата на лица без отношение към отглеждането на животните. Стопаните следва да осигурят точки за дезинфекция на ръцете, дрехите и транспортните средства.

„Посещението на обекта от ветеринарни лекари, осеменители, закупчици на мляко, яйца и други се счита за приемлив риск, особено когато тяхното посещение е наложително. Навлизането в обекта на тези лица и напускането му следва да стават след смяна на облеклото или след извършване на дезинфекция“, казват ветеринарните власти.

Те припомнят, че всички агротехнически мероприятия на земеделските стопани от сектор „Растениевъдство“, като сеитба, подхранване и третирания, засаждане, резитба на трайни насаждения, следва да се извършват в оптимален срок. 

„Въпреки че работата на открито не предполага струпване на много хора на едно място и е по-малко рискова за заразяване с COVID-19, следва да се спазват противоепидемичните мерки, въведени от Националния оперативен щаб и здравните власти“, допълват експертите.

БАБХ: „Посещението в обекта от компетентните контролни органи ще се осъществява при пълно спазване на санитарно-хигиенни изисквания.“

Дългият списък с указания на БАБХ продължава с препоръки към собственици на ветеринарни аптеки, лечебни заведения, производители и търговците на фуражи, селскостопански аптеки, складове за продукти за растителна защита.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Ветеринарните власти апелират фермерите да следят информацията за въведените ограничения на електронната страница на Министерство на здравеопазването.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига също публикува онлайн информационни материали, включително и такива, свързани с „Устойчивост на коронавирусите върху контактни повърхности и тяхното унищожаване чрез биоцидни препарати“.

Всички препоръки на БАБХ за работа в стопанствата по време на кризисната ситуация може да видите ТУК.

 

ОЩЕ  ПО ТЕМАТА:

Производители поискаха ускорено изплащане на субсидии

Затруднени ли са фермерите да отидат до стопанствата си?

Криза: Закъсняват преходните правила за субсидиите след 2020 г.