Кой ще събира земеделската реколта в България и в карантинирана Европа в условията на извънредно положение срещу разпространението на коронавируса? 

Опустошителна липса на кадри в земеделието - кои са най-потърпевшите в ЕС?

Земеделието у нас е изправено пред актуалните предизвикателства за провеждане на полските работи при наложената социална изолация, изключителни санитарни мерки и лиса на работна ръка. В същото време то трябва да отговори на очакванията да произведе достатъчно храна за всички.

Пред Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), припомни как преди години в сектора е имало голям отлив. Много хора тогава предпочели да отидат в Западна Европа, където да се включат като сезонни работници в селското стопанство.

Мариана Милтенова: "В резултат на Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) по начина, по който се прилага в България, предприемачите в сектор „Плодове и зеленчуци“ не могат да предложат  възнаграждението, което предлагат на сезонните работници земеделците от старите държави членки.

Сега, ако наистина се намери начин този труд да се субсидира, за да можем ние тук в България да им предоставим по-добри заплати предвид пандемията с корона вируса ще е добре, както за сектора, така и за икономиката ни като цяло. Защото отиването в Европа в този момент крие по-големи рискове за тях и нашата държава, отколкото ползи."

Старият континент е изправен и пред предизвикателство в земеделския сектор. Държавите търсят решение на въпроса с отлива на работна ръка в селското стопанство.

Във Великобритания имат нужда от 90 000 рабтници в земеделието. Земеделските производители призовават правителството да организира чартърни полети за докарването на хора от Източна Европа, които да бъдат ангажирани в събирането на ранната продукция.

Великобритания пуска чартъри за работници, включително от България

Германия се нуждае от близо 286 хил. сезонни работници. Държавата ще търси механизми за привличане на хора, чрез издаването на временни работни визи на имигранти от трети страни, които желаят да работят в селското стопанство. Основното притеснение на фермерите е прибирането на плодовете и зеленчуците.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

През последните седмици хиляди българи се завърнаха у дома заради ситуацията с коронавируса. Много от тях работят в селското стопансто на Западна Европа. Означава ли това, че дефицитът на работна ръка у нас ще бъде запълнен?

Мариана Милтенова: „Те хубаво се връщат, само че въпросите са доста при връщането. Първо, ние ще можем ли да им дадем тези работни заплати, на които те са свикнали? Ако можехме, те нямаше да заминат.“

Освен заврърналите се от чужбина, работещи в най-засегнатите сектори у нас също останаха без доходи. В бюрата по труда през изминалата седмица са регистрирани 6894 безработни лица. Появиха се идеи част от тях да бъдат ангажирани в селското стопанство като сезонни работници.

Скрининг на сектор „Плодове и зеленчуци“

Мариана Милтенова: „Това е чудесно, защото през последните годни ние изпитваме остра нужда от работна ръка за събиране на реколтата. Миналата година някои градини останаха необрани. Имаше поръчки за пипер, например, в супермаркети и пиперът беше засаден, беше готов, узрял за прибиране, но нямаше работна ръка. Този дисбаланс, който се създаде в резултат на СЕПП –а, при добро желание може да се коригира.

Хубаво е да дойдат работниците. Ами, ако те са заразени? Те идват от Европа. Всички ни казват, че трябва да минат карантина, трябва да бъдат проверени. От друга страна - защитни облекла, маски? Всичко това са допълнителни разходи.

Имаме уверенията от миналата седмица на министър Десислава Танева, че в министерството мислят по този въпрос. За нашия сектор и за животновъдството е предложено да се осигурят допълнителни средства за покриване на тези разходи за дезинфекция, защитни облекла и маски.

Мисля, че сега е моментът да се обърнем всички към родното производство и да подкрепим нашето земеделие, нашата икономика, нашето население и да използваме природните дадености и ресурси за справяне с кризата."

 

Споделете ни Ваша новина!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министерството: Вижте най-важното за новите приеми по ПРСР

Във вирусни времена: БАБХ с указания за работа в стопанствата

МЗХГ: За основните храни България е самодостатъчна