Докато гражданите масово стоят по домовете си, следвайки препоръките за борба с разпространението на коронавируса, фермерите нямат избор и продължават своята работа в стопанствата.

Браншът: Транзит с предимство за селскостопанските суровини

Макар задачите им да не търпят отлагане, те усещат, че ситуацията изисква адаптиране и конкретни действия. Назрява проблем с транспортирането на продукция, както и със събирането й. Под въпрос е кой да се включи в прибирането на готовата реколта, доенето на кравите, клането на добитък. Сред въпросите стои и този за цените, пише Web-Agri.fr.

Хубавото време във Франция през последните няколко дни предостави условия за съживяване на селскостопанските дейности. Животновъдите продължат да бъдат неотлъчно до животните. Много от тях споделят активно ежедневието си в социалните мрежи. Някои излизат на паша с животните, други отправят благодарствени послания за смелостта на лекарите, трети изразяват безпокойство относно работата си в краткосрочен план.

Животновъд: "Продължаваме да се грижим за животните, нямаме избор."

Според проучване на френския сайт почти всеки втори земеделски производител в страната е на мнение, че епидемията оказва влияние върху работата му. Примери, потвърждаващи промяната, има много. Някои мандри вече са намалили своя обем на работа. Заради коронавируса и затварянето на ресторанти една от мандрите съобщава за намаляване на производството с 20%.

В Италия производителите вече доброволно намаляват производството на мляко, за да избегнат свръхпроизводството на млечни продукти. Тъй като международната търговия намалява, а фабриките бездействат, цените на млякото и месото засега не падат.

Френски фермер споделя загрижеността си за продажбата на говеждо месо. Той обяснява, че има животни, които трябва да достави в Италия, но не вижда как ще се случи това в условията на затегнат режим на транспорта. Скоро стоката му ще тръгне за Италия, но работата не върви в обичайните обеми.

"За съжаление, мисля, че това ще продължи дълго, но трябва да се справим", допълва той. Животновъдът се е запасил с достатъчно фураж за животните. По план през април в стопанството му трябва да бъде доставен нов трактор, но не е изключено да пристигне по-късно.