Властите въведоха ново изискване към гражданите, като част от извънредните мерки в борбата срещу разпространението на коронавируса.

Фермерите продължават работа с едно наум

"Всички лица, които се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице", гласи нова заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подписана днес.

Контролът за изпълнението на новото изискване ще се поеме от полицията, а глобата за нарушителите е от 5000 лв. Часове по-рано по време на всекидневния брифинг ръководителят на Оперативния щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски потвърди, че има проблеми с осигуряването на достатъчно предпазни маски за търговската мрежа.

Изискването за носене на предпазна маска се приема нееднозначно от специалистите. Мнения на лекари, изказани преди новата заповед на министъра, изтъкваха, че маската е необходима главно за заразените лица и за хората на първа линия, които работят с тях – лекари и медицински специалисти, служители на реда и други.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

За останалите хора маската може да създаде фалшиво усещане за защита. При маските от висок клас степента на предпазване от коронавируса е около 95%.

От друга страна носенето на маска предпазва от неволните докосвания на лицето - очите, носа и устата, като по този начин допълнително възпрепятства навлизането на вируса в организма. От голямо значение обаче е видът на предпазната маска.

Маските, които са предназначени за еднократна употреба, е важно да бъдат сменяни достатъчно често. Естественото овлажняване на материала от дишането на човека намалява ефективността за предпазване от инфекции.

На областните управители е възложено да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за контрол по изпълнението на извънредните мерки, разпоредени от министъра на здравеопазването, стана ясно още от неговата заповед.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА