След една трудна година за всички сфери от живота, включително селското стопанство, Хърватия гледа обнадеждаващо на перспективите пред агротехническия пазар. Страната очаква през следващите две години по полетата й да се появи революционна система за обработка на почвата. Тя няма да има нужда от трактор, нито от масло. С други думи, очаква се революция в обработката на почвата, независимо каква е тя – оран, дисковане, пръскане и др., пише jutarnji.hr.

AgriTech Market 2021: 23% спад при комбайните

Зад иновацията стои младият предприемач и IT експерт Гордан Палич, който се радва на подкрепата на своите колеги от Факултета по агробиотехнически науки в Осиек и Министерството на земеделието. В момента Палич работи активно върху създаването на прототип на мултифункционалната система и набира средства за целта.

35-годишният предприемач си е дал срок от две години, за да усъвършенства проекта и да го представи пред света, за да стартира непосредствено след това неговото серийно производство.

Палич е завършил Техникума по механотехника и роботика в Загреб. Още тогава започва да се интересува активно от системите за обработка на почвата. На състезание за млади иноватори през 2004 г. е отличен с бронзов идея за проект за производство на електроенергия.

Една сутрин гледах репортаж за земеделието, в който голям трактор „пушеше“ много, докато с негова помощ се обработваше земята. Чудех се колко ли енергия изразходва като минава през полето и докато не работи по предназначението си. Започнах да размишлявам по въпроса, след което рових из интернет и бавно се зароди една идея, казва Палич.

Любов към земеделието от ранна възраст

Любовта на младия новатор към селското стопанство се заражда още, когато е дете. Прекарвал летата си с баба и дядо в околностите на Беловар. Още тогава се интересувал от селскостопанската техника и производството на храна.

След няколко години разучаване на темата, проектиране и разработване, през 2018 г. Палич регистрира и патентова иновацията си. Неговата амбиция е да създаде прототип и да започне серийно производство на системата.

Какво представлява тя?

Моята иновация за обработка на почвата изобщо не замърсява околната среда и тъй като става дума за електрически двигатели, които имат висок въртящ момент, тя ще обработва земята по-ефективно. Продуктът, който ще бъде отгледан, ще бъде био, казва Палич.

Как работи?

Накратко, системата оре като принтер. Механизмът на машината се състоят от три отделни блока, които работят заедно, за да обработват земята „като принтер“. Предимствата й са големи, като се започне с енергийна ефективност, екообработка, биопродукти, системата е много практична за транспорт и прави и недостъпните терени достъпни, обяснява IT специалистът.

На въпрос къде е тракторът и как тази система ще бъде приложена на практика на полето, той казва, че машината тежи около 450 кг. Може да бъде монтирана на ремарке. Ще бъде способна да изпълнява различни задачи - оран, дисковане, пръскане, засаждане и други селскостопански работи. Това, което е особено интересно и което е най-лесно да се илюстрира за обикновения читател, е, че системата ще функционира като автомобил с батерии, който ще се управлява дистанционно и може да работи поне десет часа наведнъж.

Любопитното в проекта на Палич е, че всички части, които са необходими за неговата машина, вече са на пазара. Просто трябва да се съберат и системата да бъде усъвършенствана.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо някои трактори и комбайни имат бели гуми?

Новият брой на AgriTech Market 2021 е факт

Agritechnica 2021: Кой ще участва на панаира?