Ако посетите частни и държавни руски ферми през зимата, ще добиете представа какви са местните практики за защита на земеделската техника, информира Agroportal24h.cz.

Създадоха специална ключалка за трактори срещу крадци

От снимките може да направите заключение, че гумите на тракторите имат „бели палта“. От години в Русия е навик да се полагат специфични грижи за селскостопанското оборудване, за да може то да служи по-дълго време. Суровите условия по тези ширини не са шега работа.

Както знаете, много трактори и комбайни се използват сезонно – по няколко месеца в годината. Правилата за дългосрочно съхранение на селскостопански машини са обяснени в ръководствата за експлоатация на отделните машини. Самата държава (в нашия случай Русия) също информира надлежно собствениците на такава техника. За целта е създаден специален регламент.

Още по време на Съветския съюз е имало ръководство, озаглавено "Правила за съхранение на трактори, автомобили и селскостопанска техника в колективни и държавни земеделски стопанства“.

Регламентът GOST 7751-2009 влезе в сила през 2011 г. (на мястото на онзи от съветско време). Той е международно признат и освен в Русия, се прилага в Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Украйна. В него може да прочетете напътствия за защита на двигателя и шасито на машините, а също така и за гумите, които са скъпи и изискват специални грижи.

Може да прочете например, че колесният трактор (или комбайн) трябва да се поддържа по време на дългосрочно съхранение и да се поставя върху специални опори под предната и задната ос, така че гумите да не са натоварени.

Съгласно регламента по този начин се намалява налягането в гумите до 70% от номиналната/работната стойност. Препоръчително е също така колелата да се измият, а повърхността на гумите да бъде покрита със защитна смес срещу светлината – например вар, восък и др. Именно оттам идва белият цвят на гумите на тракторите през зимата.

Факт е, че под въздействието на ярка слънчева светлина гумите на трактора или комбайна губят важни свойства: здравина и гъвкавост. При продължително натоварване (когато машината е неподвижна за дълго време) те се обезформят.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От завода за трактори до най-богатия ресторантьор в Китай

Автономните трактори: перспективи за развитие

Ценител плати 158 000 лв. за 44-годишен трактор