Асоциация „Източнобългарски кон“ организира изложение на коне от породата на 11 и 12 ноември в Арбанаси, Велико Търново. По време на събитието се проведе и тестиране на млади животни от породата Източнобългарски кон и други спортни породи на 2- и 3-годишна възраст.
 

Вижте още: Министър Вътев към фермерите: От кого сте недоволни - от министерството или от алчността на тези, които искат отвсякъде всичко?


Повече за събитието ни разказа доц. д-р Илияна Събева, специалист в развъждането и селекцията в областта на "Животновъдството" със специалност "Коневъдство", която бе част и от комисията, оценяваща най-добрите животни.

"В България има създадени три полукръвни породи - Плевенска и Дунавска, които са с отворен режим към подобни популации в Европейски страни. И Източнобългарската, която е създадена тук и не може да се купи от другаде, в случай на сътресение в развъждането.

Източнобългарската порода е създадена първоначално като кон за работа и за военни цели. Впоследствие направлението е спорт. Поголовието е около 700-800 коне, тъй като вече имаме само един конезавод, а преди имахме седем", обясни Илияна Събева.

Основната цел на изложението, което се възобновява от 5-годишна пауза, е да рекламира породата, но в същото време и да прецени развъдната стойност на самите животни, т.нар оценка по собствена продуктивност.

Как се избраха победителите?

"Специално в "Коневъдството" почти всички преценки са окомерни и по тази причина се сформират комисии. Никога не бива един човек да бъде съдия. Колкото повече животни оценяват едно животно по неговите качества, толкова по-точна ще бъде окончателната оценка", разясни Илияна Събева.


Говорим си и с Зикре Ариф, който представи единственият останала конезавод в България - Кабиюк. На изложението, той участва с две жребчета на 2 години и с две кобилки на 3 години.


"Конезаводът оцеля с много усилия. Аз работя в него от малко над година, но като именно там се запали искрата ми по спорта. От малък яздя там. Да са живи и здрави всички, които имат заслуги, че още се съхранява. 

Като цяло сектор "Коневъдство" не е атрактивен, но като изкарваме хубави коне, имаме пазар. А ние към това и се стремим", обясни Зикре Ариф.

По думите му основните пазари са в Гърция и Турция.

Николай Кънчев е друг стопанин, който представя животни на изложението. Освен коне, той отглежда и други селскостопански животни и е регистриран земеделски производител. 

"Проблемите в сектор "Коневъдство" са изключително много, тъй като конете не могат да бъдат финансирани. Проектите, които могат да бъдат изградени спрямо тях, са изключително малки.

Дори и породата да е автохтонна, субсидията е малко като бюджет спрямо нуждите, които има един кон. И тук говорим за ежедневни грижи, като хранене, обезпаразитяване, ваксиниране и т.н", категоричен е Николай Кънчев.


Десислава Георгиева също представи животните си. На изложението тя показа общо три коня - два от Източнобългарска порода и един от холандска порода. Младата дама е от Варна.


"Ние сме състезатели по конен спорт. Решихме да си произведем малко на брой кончета и се стремим да ги направим следващите спортисти.

За съжаление няма как да се занимаваш само с коне в България. Всички работим на няколко места, за да издържаме кончетата, но такава е политиката на държавата", обясни Десислава Георгиева.

Според нея решение има и то е в ръцете на държавата.

"Субсдиите трябва да станат като за всички останали селскостопански животни. Конят към момента е много далеч от тях за съжаление", заключи Десислава Георгиева.

Изложението се проведе с грандове, отпуснати от земеделското министерство, които целят да подпомогнат собствениците на коне в техния маркетинг.