В резултат на рекордните реколти през 2022 г. и увеличения внос на зърно от Украйна, Полша сега е изправена пред рекорден излишък на зърно. 

Вижте още: Спад в котировките на повечето зърнени храни на световните борси

 

Неадекватността на инфраструктурата за обработка и съхранение на големи количества зърно за износ, съчетано с натрупването на продажби в края на сезона, означава, че настоящият капацитет на пристанищата не е достатъчен, за да посрещне предизвикателството за износ на излишък от зърно в региона .

Още повече, че решението за отлагане на търга за отдаване под наем на зърнения терминал в пристанището на Гдиня, един от най-важните центрове за трансбордиране в Полша, поражда допълнителни опасения в бранша, съобщава farmer.pl.

Търгът за отдаване под наем на зърнения терминал на пристанище Гдиня беше обявен в края на 2022 г. Както полските фермери, така и чуждестранните износители приветстваха информацията за обявяването му с надежда, виждайки в същото време шанс за освобождаване на пазара от излишъци от зърно и увеличаване на възможностите за износ. Това обаче не се случи. Повече от 8 месеца след обявяването му все още не се знае кой ще управлява терминала, а срокът за възлагане на търга отново е отложен без ясна причина.

„Много сме загрижени за ситуацията в пристанището на Гдиня. Полша е една от ключовите точки на зърнената карта на Европа и ограниченият капацитет за обработка и липсата на високоефективна система за обработка значително ограничават нейните възможности за износ.

Тъй като страната се бори с толкова големи излишъци, дори без украинско зърно, съществува сериозен риск от дестабилизиране на целия сектор, така че осигуряването на отворен и процъфтяващ зърнен терминал трябва да бъде основен приоритет“, казва Саймън Родиан Кристенсен, главен изпълнителен директор на Copenhagen Merchants , брокер на зърно, собственик на терминали за насипни товари и една от най-големите логистични компании в Европа.

В момента Зърненият терминал се управлява от временен оператор. 

Несигурността относно зърнения терминал на пристанище Гдиня, съчетана с нарастващия излишък на зърно в Полша, представлява голямо предизвикателство за експорта на полска и украинска пшеница.