Котировките на зърнените култури на световните борси приключиха в сряда предимно със спад в цените. Пшеницата поевтиня с 0,8% на MATIF . 

Виж още: Заражда се нов транспортен коридор

 

Само пшеницата на Чикагската борса се покачи в отговор на значително влошаване на състоянието на пролетната пшеница в САЩ, което стана ясно от доклада на USDA.


Ще се върне ли износът на украински зърнени култури по море?


Освен състоянието на американската пролетна пшеница и други новини, които текат към пазара, оказват негативно влияние върху зърнените култури. Все по-голяма е вероятността зърнените култури от Украйна да бъдат изнасяни по море независимо от съгласието на Русия. 

Пшеницата с договор за доставка през септември поевтиня с 0,4% на MATIF  и струва 228,25 евро/т, като на годишна база котировките падат с 27,5%. Цената на царевицата на парижката борса в ноемврийския договор е надолу с 0,7% и възлиза на 215,25 евро/т, като през последната година е намаляла с 30,7%. 

Пшеницата в Чикаго при септемврийските договори се увеличи с 0,4% до 221,10 долара/т, като през последната година е поевтиняла с 21,9%.

Цената при договорите за царевица с доставка през септември падна с 0,6% и възлиза на 183,65 долара/т, като спрямо миналата година намалява с 26,4%.