Изкуствен интелект ще се използва за анализ и изготвяне на профил на вино и високоалкохолни напитки.

Четете още: С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели

 

Това съобщи Меглена Михова, посланик на „Световното по вино“ (Concours Mondial de Bruxelles – CMB) при представяне на новите тенденции в индустрията. 

Предвижда се 350 дегустатори да оставят бележки за всяко от 45-те вина, които опитват на ден. Освен да ги оценява по 100-точкова система, експертът ще описва аромата, вкуса и структурата. 

На базата на тези дегустационни коментари, статистически анализ и изкуствения интелект ще се изработва профил на виното. Той ще показва силните и слаби страни на напитката, произхода на дегустаторите и техните впечатления. 
Чрез специално „колело на ароматите и радар на вкуса“ се разкрива дали едно вино има аромат на плодове и какви, каква е киселинността, концентрацията на танини и т.н. 

Чрез изкуствен интелект ще се правят профили на над 10 000 вина годишно. 

Изготвеният профил ще се предоставя безплатно не само за наградени вина, а за всички в конкурса. Изкуственият профил ще се ползва и за анализ на високоалкохолни напитки. 

„Малко е вероятно един производител, особено по-малък, да събере толкова много и качествена информация от международно жури“, категорична е Меглена Михова. 

Тази година 350 дегустатори от 50 държави в света се очаква да оценят 7500 вина.

Конкурсът за розе ще се проведе в Хърватска, за бели и червени вина – в Мексико, за шампанизирани – в Италия, за високоалкохолни – в Китай. Предлага се безплатно събиране и доставка на мостри на вина и високоалкохолни напитки от България, като срокът е 12 април 2024 г.