Тази година изкупуване на череши в Кюстендилско ще има в 60 пункта, гласи заповед на кмета на общината Петър Паунов. Те ще бъдат разположени в общо 23 населени места.

Фермери настояват за връщане на многодневните трудови договори

В град Кюстендил ще череши ще се изкупуват на 9 места. Заявленията за разкриването на пунктовете ще бъдат приемани в Общината от днес, 3 юни. Таксата за тях е 15,20 лв. на кв.м. на месец. Времето, в което могат да се изкупуват черешите, е от 9.00 до 22.00 часа, а това за бране на реколтата – от 7.00 до 20.00 часа

Изкупуването на череши ще става срещу представен документ за собственост на имот от предаващия черешите или документ доказващ правното основание за ползването му, припомнят местните власти.

8 пункта ще бъдат разкрити в  село Соволяно. Останалите ще бъдат разположени в селата Горна Гращица, Граница, Драговищица, Копиловци, Лозно, Коняво, Николичевци, Багренци, Шипочано, Лелинци, Скриняно, Стенско, Раждавица, Таваличево, Шишковци, Горановци, Дворище, Цървеняно, Соволяно, Берсин, Слокощица и Жабокрът. 

Беритбата на черешите в Кюстендилско тази година се очаква да започне с две седмици по-късно от обичайното заради лошото време. 

„Ако продължава така, реколтата ще е изключително лоша, да не кажа съсипана. Тези дъждове съсипват всичко. При градушката, ако ни се размине, с тези валежи ще стане страшно“, прогнозира специалистът Валери Йовев пред Монитор. По негови думи заради продължителните валежи най-вероятно череши за прясна консумация почти няма да има, а тези, които останат по дърветата, ще бъдат годни само за пулп, където цената е изключително ниска.

Относно работната ръка, остава изискването на берачите да бъдат пускани еднодневни трудови договори.